Mainos
Mainos

Seitsemää Tyks:n lääkäriä syytetään kuolemantuottamuksesta

Seitsemää Turun yliopistollisessa keskussairaalassa (Tyks) työskentelevää lääkäriä syytetään kuolemantuottamuksesta ja virkavelvollisuuden tuottamuksellisesta rikkomisesta. Yhden 78-vuotiaan potilaan väitetään kuolleen hoitovirheiden takia.

Jutussa syyttäjänä toimiva Turun johtava kihlakunnansyyttäjä Antti Pihlajamäki ei halua kertoa syytteiden yksityiskohtia, mutta sanoo jutun tulevan esille Turun käräjäoikeudessa loppukevään aikana. -Haastehakemuksessa mainitut rikosnimikkeet ovat kuolemantuottamus ja tuottamuksellinen virkavelvollisuuden rikkominen, myöntää syyttäjä.

Haastehakemuksen mukaan potilaan kuolema olisi aiheutunut Tyksin lääkärien huolimattomuudesta.

Kysymys yhdestä potilaasta

Turun yliopistollisen keskussairaalan johtaja, ylilääkäri Turkka Tunturi korostaa, että virhe-epäilyt koskevat yhden potilaan hoitoa. -Kyseessä oli iäkäs, erittäin huonokuntoinen, vaikeasti sairas vanhus, jonka henkeä ei pystytty pelastamaan yrityksestä huolimatta. Potilasta hoidettiin meillä päivystysluonteisesti syksyllä 2000 eli tapauksesta on kulunut nyt jo kaksi ja puoli vuotta.

Tunturi toteaa, että asia on syytä selvittää tarkoin, aina kun virhettä epäillään. -Tuntuu kuitenkin oudolta, että asiaa on otsikoitu varsin voimakkaasti jo ennen itse oikeuskäsittelyn alkua, hän huomauttaa.

Ylen 1:n maanantaisessa MOT-ohjelmassa kerrottiin, että sairaalassa potilaalle oli annettu kolmena päivänä verenohennuslääkettä huomattavasti enemmän kuin normaalisti. Tunturin mukaan verenohennushoito aloitetaan kuitenkin aina voimakkailla yliannoksilla. -Hoitoa aloitettaessa annokset saattavat olla kuusin- tai jopa kymmenkertaisia jatkuvan hoidon suosituksiin nähden. Normaaliannoksiin palataan sen mukaan kuin potilaan verenhyytymiskuva antaa siihen aihetta. Asian uutisoinnista on saattanut nyt syntyä sellainen käsitys, että isoja yliannoksia olisi annettu jotenkin vahingossa.

Tunturi myöntää, että joskus lääkkeiden vaikutukset saattavat olla arvaamattomia. -Potilaan verenhyytymistaso oli kuitenkin läppäproteesin vuoksi pakko saada alenemaan. Jos näin ei olisi toimittu, olisi vaarana ollut, että syntyy vaarallisia hyytymiä.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme