Mainos
Mainos

"Seksiriippuvainen vailla apua Suomessa"

Seksiriippuvuuden hoito on edelleen huonolla tolalla Suomessa, vaikka ongelma yleistyy.

Sexpo säätiön koulutuspäällikkö, psykoterapeutti Jussi Nissinen sanoo, että päihde- ja peliriippuvaiset löytävät tukea jo aika helposti, mutta seksiriippuvuudesta irtautumiseen ei apua helposti saa. Nissinen arvelee Sexpon olevan ainoa taho, joka tarjoaa apua ongelmaan julkisesti omissa esitteissään.

- Ihmiset tulevat meille hyvinkin kaukaa, mutta vain pieni osa apua tarvitsevista löytää edes tänne. Suomessa on vain yksi ainoa vertaistukiryhmä, kun taas esimerkiksi Yhdysvalloissa niitä on ollut todella paljon jo 1970-luvulta lähtien.

Seksuaaliterapeutteja on Nissisen mukaan ympäri maata, mutta heillä ei yleensä ole kokemusta riippuvuuksien hoidosta. Riippuvuuksien hoitoon erikoistuneissa hoitopaikoissa esteenä voivat olla työntekijöiden asenteet ja epävarmuus.

- Ihanneyhdistelmä olisi terapeutti, joka olisi perehtynyt sekä riippuvuuksien hoitoon että seksiongelmien hoitoon. Se on kuitenkin aika harvinainen yhdistelmä.

Nissisen mielestä esimerkiksi päihdehuolto voisi laajentaa kenttäänsä niin, että heidän työntekijöistään koulutettaisiin myös seksuaaliterapeutteja. Heillä olisi ainakin osa tarvittavista työkaluista jo hallinnassa. Päihdehuollon palvelut ovat ilmaisia matalan kynnyksen palveluja, jonne hakeutuminen voisi olla ehkä helpompaakin kuin Sexpoon.

Internet koukuttaa

Seksiä käytetään epämiellyttävien tunnetilojen peittämiseen ja myönteisten hakemiseen samalla tavalla kuin pelaamista tai alkoholia. Tietty tapa reagoida voi jäädä päälle. Osa ihmisistä on riippuvuuksille alttiita ja kun he saavat yhden addiktion hallintaansa, toinen voi tulla tilalle.

Seksiriippuvuutta on aina ollut, mutta ongelman laajuus on Nissisen mukaan nyt aivan toista luokkaa kuin parikymmentä vuotta sitten.

- Ongelman yleistyminen näkyy työssämme selkeästi. Internet on luonut aivan uudenlaisen mahdollisuuden jäädä koukkuun seksisivustoille, kontaktipalstoille ja muihin seksipalveluihin.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme