Mainos
Mainos

Seksirikokset lisääntyvät Helsingissä

Rikosylikomisario Kari Tolvanen kuitenkin painottaa, etteivät kyseessä ole pääkaupunkiseudulle ilmestyneet sarjahyväksikäyttäjät tai -raiskaajat.

Seksuaalirikosten määrä kasvaa Helsingissä huolimatta siitä, että poliisi ottaa kiinni yhä useamman seksirikollisen. Seksuaalirikoksia tilastoitiin viime vuonna Helsingissä lähes 350. Määrä on 130 enemmän kuin edellisvuonna. Eniten lisääntyivät lapsen seksuaaliset hyväksikäytöt, joita kirjattiin vuonna 2004 noin 80 ja seuraavana vuonna jopa yli 180. Kova kasvu jatkuu edelleen.

Rikosylikomisario Kari Tolvanen muistuttaa, etteivät kyseessä kuitenkaan ole pääkaupunkiseudulle ilmestyneet sarjahyväksikäyttäjät tai -raiskaajat. Hän uskoo seksuaalirikosten lisääntyneen muun muassa sen vuoksi, että ihmiset ilmoittavat tapauksista aiempaa rohkeammin poliisille. Tolvasen mukaan poliisi saa entistä enemmän piilorikollisuutta esiin, kun rikosten tutkintaan on siirretty lisää tutkijoita.

Yhtä ainoaa ja oikeaa selitystä rikosmäärien kasvuun ei kuitenkaan ole.

- Seksuaalirikoksista tehdään entistä aktiivisemmin ilmoituksia. Etenkin aikuisiin kohdistuvista rikoksista ilmoitetaan. Nähdäkseni uhrin ei enää tarvitse nykypäivänä kokea häpeää siitä, että on joutunut raiskatuksi, vaan hänet mielletään nykyisin rikoksen uhriksi, Tolvanen sanoo.

Myös sosiaaliviranomaiset tekevät yhä enemmän tapauksista ilmoituksia poliisille. Rikosylikomisario Tolvasen mielestä viranomaisten oikeutta ilmoittaa seksuaalirikoksista pitäisi ehdottomasti laajentaa etenkin lapsia koskevissa tapauksissa. Hänen mielestään lääkäreillä pitäisi olla oikeus tehdä törkeimmistä, tuoreista tapauksista suoraan rikosilmoitus poliisille.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme