Mainos
Mainos

Seksirikollisille pohditaan lääkehoitoa

Oikeusministeriö on asettanut työryhmän selvittämään mahdollisuuksia järjestää seksuaalirikoksista tuomituille velvoittavaa lääke- tai muuta hoitoa. Lääkehoito voitaisiin määrätä ehdoksi esimerkiksi ehdonalaiseen vapauteen pääsylle.

Seksuaaliviettiä lamaannuttavalla lääkityksellä pyritään estämään tuomittuja syyllistymästä uudelleen samaan rikokseen.

Työryhmän on työssään kartoitettava seksuaalirikollisten hoidosta saatuja kansainvälisiä kokemuksia, arvioitava hoidon kustannuksia ja pohdittava lääkehoidon lääketieteellisiä, rikosoikeudellisia ja eettisiä näkökohtia sekä suhdetta ihmis- ja perusoikeuksiin. Viime vuosina on kehitetty aiempaa tehokkaampia lääkkeitä vähemmillä sivuvaikutuksilla.

Opetusministeriön lainsäädäntöneuvos Ulla Mohell sanoo, että Suomessa seurataan tarkasti kansainvälisiä tuloksia ja kokemuksia seksuaalirikollisten hoidosta.

-Yksi hyvin mielenkiintoinen maa tulee olemaan Tanska, jolla on kokemusta seksuaalirikollisten hoitomuotojen järjestämisestä 1980-luvun lopulta, Mohell toteaa.

Työryhmän selvitys valmistuu marraskuun loppuun mennessä. Samaan aikaan oikeusministeriön työryhmän rinnalla Oikeuspoliittinen tutkimuslaitos ryhtyy tutkimaan lasten hyväksikäytöstä langetettujen tuomioiden ankaruutta ja perusteita.

Kaikki seksuaalinen mielenkiinto katoaisi

Jo nyt myynnissä on lääkkeitä, joita voitaisiin teoriassa käyttää seksuaalivietin lamaannuttamiseen.

Niuvanniemen sairaalan johtava lääkäri Eila Tiihonen kertoo, että tällaisia lääkkeitä ovat erilaiset hormonaaliset valmisteet sekä jotkut mielialalääkkeet.

Tiihonen kuitenkin muistuttaa, että lääkitys on tehokasta vain, jos sitä käytetään. Monilla lääkkeiden käyttäjillä motivaatio voi kuitenkin ajan myötä voi heikentyä ja silloin myös lääkkeen ottamisessa lipsutaan.

-Jos pedofiliaoire katoaa lääkkellä, siinä katoaa kaikenlainen muukin seksuaalinen toiminta tai mielenkiinto. Se ei ihmiselle sen vuoksi ole kovin mielenkiintoinen asia. Jos lääkkeenkäyttö vielä sidotaan vapaaksi pääsyyn, niin tällainen lääkettä käyttävä henkilö joutuisi arvostamaan vapauttaan todella korkealle, Tiihonen uskoo.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme