Mainos
Mainos

Seksuaalinen väkivalta ei sivuuta vammaisia naisia

Vammainen nainen nähdään usein sukupuolettomana olentona, jonka ensisijaisena ominaisuutena nähdään vammaisuus. Elämän normaalit ongelmat jäävät tällöin vähemmälle huomiolle.

Vammaisten naisten kokemasta väkivallasta on puhuttu hyvin vähän. Tutkimusten mukaan vammaiset naiset esimerkiksi kokevat muita ryhmiä suuremmalla todennäköisyydellä seksuaalista väkivaltaa, kertoo Invalidiliiton sosiaalineuvoja Pirkko Justander.

— Ajatellaan, että vammaisen ihmisen elämä kuluu sen vammaisuuden ja vammaispalvelujen ympärillä. Ja sitten nämä elämän normaalit ongelmat eivät kohtaa. Voidaan myös ajatella, ettei tämä kuulu vammaiselle ihmiselle, saati sitten vammaiselle naiselle.

Nuoret naiset heikossa asemassa

Justanderin mukaan vammaisen naisen kokema väkivalta on usein hyvin röyhkeää. Hän haluaa korostaa erityisesti lasten ja nuorten heikkoa asemaa.

— Vammainen tyttö joutuu, niin kuin kaikki vammaiset henkilöt, monenlaisiin terveydenhuollon toimenpiteisiin. Silloin ei välttämättä edes itse ymmärrä, jos tulee huonosti kohdelluksi tai tapahtuu seksuaalista väkivaltaa.

Väkivalta voi ilmetä monin eri tavoin, Justander sanoo.

— Se voi olla esimerkiksi toimenpiteeksi kätkettyä, jos se on seksuaalista. Se voi olla myös vähättelevää käytöstä, lyömistä ja läpsimistä, tai henkistä väkivaltaa.

Justander toteaa, että väkivalta voi jäädä huomaamatta. Ammattiauttaja voi piiloutua kilpenään asetelma, jossa uskoo vammaisen henkilön sanan painavan vähemmän kuin ammattiauttajan sanan.

— Hän tietää, että tämä ihminen ei saa suutansa auki tai osaa olla niin uskottava, että se menisi läpi.

Avointa keskustelua kaivataan

Justanderin mukaan ongelmiin on mahdollista puuttua. Ensimmäiseksi keinoksi hän nostaa asiasta puhumisen.

— Avoin keskustelu, jossa tämä asia todettaisiin ja tehtäisiin oikeaksi. Samoin keskustelu ammattiauttajien omissa työyhteisöissä. Työntekijän tulisi uskaltaa puuttua asiaan, jos esimerkiksi huomaa toisen työntekijän tekevän henkistä, fyysistä tai seksuaalista väkivaltaa.

Keskustelua herätellään tänään pidettävässä Vammainen nainen ja väkivalta -seminaarissa Helsingissä. Keskustelun ohella Justander toivoo yleisen ajattelutavan muuttuvan siihen suuntaan, että myös vammaiset kohtaavat elämän normaaleja ongelmia.

— Mikään elämässä yleinen asia sivuta vammaisia henkilöitä, ei myöskään vammaisia naisia.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme