Mainos
Mainos

Selin: Hallitus ja työnantajat sotkevat työmarkkinakenttää

Palvelualojen ammattiliitto PAMin puheenjohtaja Ann Selin (sd.) katsoo valtiovallan tuovan työmarkkinoille uusia ongelmia. Vaikka nyt on korostettu, että tupon sijaan käydään liittokohtaista neuvottelukierrosta, sitä vaikeutetaan sekä työnantajien että hallituksen taholta.

Selinin mukaan Elinkeinoelämän keskusliitossa (EK) yritetään pitää kynsin ja hampain kiinni siitä, ettei yhdellekään alalle sovittaisi yli puolen prosentin korotuksia. Hän korostaa, että kansainvälisen taantuman aiheuttamat vaikeudet vientiteollisuudessa eivät voi sanella kotimarkkinoilla toimivien alojen palkkaneuvotteluita.

- Liittokierros, jonka raamit sanelee keskusjärjestö, ei ole liittokierros. Tämän vaikeampi asia ei ole.

Oulussa puhuneen Selinin mukaan vaikea kysymys on myös valtiovallan rooli. Palvelualoilla sen katsotaan suosivan teollisuutta ainakin sovitellun päivärahan osalta.

- Keväällä alkaneet metalli- ja teknologiateollisuuden neuvottelut tosiasiallisesti saatettiin loppuun pääministerin lupauksella uudistaa työttömyysturvaa lomautettujen osalta. Ratkaisun kaikkia vaikutuksia ymmärtämättä annetut lupaukset ovat nyt realisoitumassa siten, että jatkuvaa osa-aikatyötä tekevät sekä useammaksi päiväksi lomautetut häviävät, sekä suhteellisesti että absoluuttisesti.

Selin mukaan loppuvuodesta nähdään mikä on hallituksen todellinen kanta palkansaajien yhdenvertaisuuteen.

Selin varoittelee SAK:n hajaannuksesta

Selin on huolestunut myös SAK:laisen ay-liikkeen sisäisistä riidoista, joita kiista sovitellusta päivärahastakin on vauhdittanut.

- Yksittäisten taistojen takana häilyy suurempi varjo. Näen, että pahimmillaan vaarana voi olla SAK:laisen ammattiyhdistysliikkeen hajaannus.

Selinin mukaan erilaiset rajaristiriidat, tiedon panttaaminen ja yhteistoiminnasta vetäytyminen ovat "pelottavia askeleita kohti eriytynyttä ja toraisaa palkansaajaliikettä".

(MTV3 - STT)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot