Mainos
Mainos

Selvitä tullimääräykset ennen lomaa

Tulli kehottaa lomalaisia selvittämään maahantuonnin pelisäännöt ennen lomaa. Tuontioikeutta rajoitetaan euromääräisillä rajoitteilla. Kannattaa myös muistaa, että uhanalaisia kasvejakaan ei saa tuoda tuliaisiksi.

Monikaan lomalainen ei tiedä, kuinka paljon tuliaisia kotimaahan saa matkalta tuoda. Esimerkiksi EU:n ulkopuolelta Suomeen matkustavan 175 euron veroton tuontioikeus on matkustajalle usein kummastuksen aihe.

- Se on henkilökohtainen tuontioikeus, eikä sitä voi yhdistää perheenjäsenten kesken. Aviopari ei siis voi tuoda yhdessä 350 euron arvosta tavaraa, tullitarkastaja Riitta Arrela-Klaus selittää.

Määrällisesti rajoitettujen tuotteiden lisäksi saa tuoda muita tuotteita, kuten esimerkiksi hajuvesiä, kahvia ja teetä, enintään 175 euron arvosta. Tähän summaan sisällytetään maahantuodun oluen ostohinta, mutta muu alkoholi sekä tupakka lasketaan erikseen.

- Alkoholin ja tupakkatuotteiden tuontirajoitukset ovat hyvin hanskassa, koska niistä puhutaan paljon, mutta muilta osin lähes 90 prosentille ihmisistä tuontirajoitukset ovat epäselviä, Arrela-Klaus sanoo.

Elektronisten laitteiden hinta nousee helposti yli 175 euron. Suuresta perheestä ei tässäkään tapauksessa ole hyötyä.

- Vaikka digikamera olisi perheen yhteinen ostos, ei sen hintaa voida jakaa verotettavaksi kaikkien perheenjäsenten kesken. 400 euron kamera on verollinen koko määrästä, eikä siitä voi vähentää 175 euron osuutta, Arrela-Klaus kertoo.

Sakot simpukankuoresta?

Osa tuliaisina tuotavista tavaroista vaatii niin sanotun CITES-tuontiluvan. Lupa koskee esimerkiksi uhanalaisia eläimiä, kasveja ja niistä saatavia tuotteita. Mikäli sukellusmatkalta poimittu simpukankuori on uhanalainen, voi ilman tuontilupaa maahantuodusta matkamuistosta seurata sakot ja rikosrekisterimerkintä.

- Ihmiset kyllä soittavat ulkomailta epäselvissä kysymyksissä jo ennen kotimatkaa. Varsinkin matkatoimistojen edustajat soittavat asiakkaidensa puolesta. Se on hyvä asia, Arrela-Klaus kiittelee.

Tulliviranomaiset kehottavat matkustajaa selvittämään maahantuonnin pelisäännöt jo ennen matkaa.

- Olen usein muistuttanut asiakasta, että kun hän lähtee esimerkiksi Yhdysvaltoihin, hän ottaa selvää, mitä voi mukanaan viedä. Sama ohje pätee kotimaahan palattaessakin: kannattaa selvittää, mitä koto-Suomeen voi tuoda, Arrela-Klaus ohjeistaa.

Ota punainen kaista jos olet epävarma

Matkalle lähtevä saa tietoa tuontisäännöistä esimerkiksi tullineuvonnasta. Tullin matkustajaohjeita jaetaan myös lentokentillä, satamissa ja rajapaikoissa. Kotimaahan palatessa epäselvissä tapauksissa kannattaa kävellä tullin punaista kaistaa, jossa virkailijalta voi tiedustella tuliaistensa laillisuutta. Punaisella kaistalla on mahdollista maksaa määrärajoituksia runsaammista tuliaisista säädetyt verot ja tullimaksut sekä luovuttaa pois kielletyt tuotteet.

Mikäli matkustaja ei ole ilmoittanut verotettavasta tavarasta ja häneltä tarkastuksessa sellaista löytyy, voidaan veroa korottaa 100 prosentilla. Matkustaja voi joutua syytteeseen tullirikoksesta, ja tavarat voidaan takavarikoida.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme