Mainos

Selvitys: Isän jääminen kotihoidon tuelle nävertäisi perheen taloutta

Isän jääminen kotihoidon tuelle äidin sijasta veisi keskivertoperheeltä satoja euroja kuukaudessa. STT:n selvityksen mukaan keskituloiselle perheelle jää tällöin 300 euroa vähemmän käyttörahaa kuukaudessa.

Ero selittyy sillä, että naiset saavat keskimäärin pienempää palkkaa kuin miehet. Verotus tasoittaa perheen tulonmenetystä, mutta ero jää merkittäväksi.

Veronmaksajain Keskusliitto selvitti asiaa STT:n pyynnöstä. Vertailussa tarkasteltiin perheen yhteisiä nettotuloja, kun toinen vanhemmista on töissä ja toinen kotihoidon tuella. Laskelmassa käytettiin Tilastokeskuksen huhti-kesäkuun palkkatietoja, joissa naisen keskiansio oli 2948 euroa ja miehen 3555 euroa kuussa. Summissa ovat mukana lomarahat.

Toisena esimerkkinä oli perhe, jossa vanhemmista toinen on keskituloinen ja toinen ansaitsee 5000 euroa. Tällöin perheen käteen jää jo yli 1000 euroa vähemmän kuukaudessa, jos lapsia hoitaa kotona vanhemmista paremmin ansaitseva.

Hallitus on linjannut, että osa tukiajasta varataan tulevaisuudessa isälle.

Isät tuskin innostuvat

Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen erikoistutkija Tuomas Kosonen ei usko, että raha on kuitenkaan ratkaiseva tekijä.

– Oli käteen jäävä summa mikä hyvänsä, isät tuskin tarttuvat laajamittaisesti kotihoidon tukeen, hän uskoo. – He eivät tule olemaan merkittäviä aikoja pois työelämästä. He eivät ole reagoineet kannusteisiin voimakkaasti tähän asti, mistä voisi arvioida, että eivät jatkossakaan.

Kosonen arvelee, että syyt ovat pikemminkin kulttuurisia tai muita syitä kuin rahallisia.

Muissa Pohjoismaissa on saatu päinvastaisia kokemuksia. Kiintiöt ovat lisänneet isien perhevapaiden käyttöä. Jos näin kävisi Suomessakin, lapsiperheet joutuisivat pärjäämään satoja euroja nykyistä pienemmällä kuukausibudjetilla.

Muissa Pohjoismaissa kiintiöt ovat lisänneet isien perhevapaiden käyttöä, mutta siellä tuet ovat ansiosidonnaisia.

Kotihoidontukea myös erovanhemmalle

Etävanhemmalla ei ole Kelan mukaan oikeutta kotihoidontukeen. On kuitenkin paljon perheitä, joissa on yhteishuoltajuus ja lapset asuvat yhtä paljon molempien vanhempien luona.

– Jos lapsi on aidosti yhtä paljon molempien vanhempien hoidossa, kumpi tahansa voi saada kotihoidon tukea, sanoo Kelan lakimies Päivi Soitamo. – Yhtä aikaa sitä ei voi saada, eikä tukea voida vanhempien välillä puolittaa.

Rekisteröidyssä parisuhteessa vanhemmat rinnastetaan aviopuolisoiksi, ja molemmat ovat oikeutettuja hoitamaan lasta kotona kotihoidon tuella.

Myös adoptiolapsen vanhemmilla on oikeus kotihoidon tukeen. Soitamon mukaan adoptiolapsesta voi saada kotihoidon tukea yhteensä kahden vuoden ajan siitä, kun vanhempainrahakausi alkaa. Tukea voi saada myös yli kolmevuotiaasta, kun kyseessä on adoptiolapsi.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot