Mainos

Selvitys: Kotitalousvähennys maksaa itsensä takaisin

Verovähennyksellä tuettava työllistäminen lisää laillisesti tehdyn työn määrää ja parantaa naisten asemaa työmarkkinoilla. Yleisimmin kotitaloudet ostavat remontti- ja siivouspalveluita.

Kotitalousvähennyksen avulla luodut työpaikat maksavat yhteiskunnalle itsensä takaisin, kertoo työministeriön tilaama tutkimus.

Helsingin kauppakorkeakoulun LTT-Tutkimuksen toteuttaman selvityksen mukaan kotitalousvähennyksellä on sekä taloudellisesti että yhteiskunnallisesti merkittäviä vaikutuksia.Pimeästi tehdyn työn määrä vähenee, yhteiskunnallinen työnjako tehostuu, kulutus lisääntyy, naisten työmarkkina-asema paranee ja kotitalouksien vapaa-aika ja oman ansiotyön tekeminen lisääntyy.

Lisäksi vähennys on luonut kotipalveluihin uudenlaista kysyntää satojen miljoonien eurojen verran ja synnyttänyt siivouspalvelualalle kokonaan uudet palvelumarkkinat.

Tutkimus selvitti, miten kotitalousvähennys vaikuttaa kotipalvelumarkkinoiden kehitykseen ja työllisyyteen. Lisäksi arvioitiin, kuinka kustannustehokkaasti järjestelmä luo työpaikkoja. Tutkimuksen tulokset perustuvat yli 3000 kotitalouden haastatteluihin, verohallituksen tietoihin, yrittäjien ja asiantuntijoiden haastatteluihin sekä kansainväliseen aineistoon.

Remontit ja siivous yleisimmät käyttökohteet

Kotitalousvähennystä käyttäneistä talouksista 73 prosenttia osti remonttipalveluita ja 25 prosenttia siivouspalveluita. Hoivapalveluita tai lastenhoitoa osti vain neljä prosenttia sekä piha- ja puutarhatöitä noin kolme prosenttia vähennystä käyttäneistä talouksista.

Vuodesta 2005 voimaan tullutta mahdollisuutta ostaa palveluita omille vanhemmille ja isovanhemmille oli hyödyntänyt kaksi prosenttia kaikista vähennystä käyttäneistä talouksista.

Tutkimuksen mukaan kotitalousvähennyksen käyttö vastasi vuonna 2004 pelkästään kotitaloustoimialoilla noin 10 000 henkilötyövuotta. Kotitalousvähennystä käyttäneitä talouksia oli vajaat 156 000 ja verovähennyksiä tehtiin yhteensä 111,3 miljoonalla eurolla.

Vähennyksen käyttö on jatkuvasti kasvanut, mutta on silti yhä kansainvälisesti vertaillen suhteellisen vähäistä. Tutkimuksessa arvioidaan, että palveluja ostettaisiin huomattavasti enemmän, jos kotitaloudet saisivat verovähennyksen välittömästi oston yhteydessä. Myös luontaisetuna tarjottaville kotitalouspalveluille olisi vahva kysyntä.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot