Mainos
Mainos

Selvitys: Kuudes ydinvoimala nopeasti vireille

Kauppa- ja teollisuusministeri Mauri Pekkarisen mukaan vastuu kuudennesta ydinvoimalasta on yksiselitteisesti yrityksillä.

Sähkön saannin turvaaminen on selvitysmies Matti Purasjoen mukaan perusedellytys sähkömarkkinoiden kilpailun toimivuudelle. Sen varmistamiseksi hän esittää kuudetta ydinvoimalaa, vesivoiman rakentamisesteiden selvittämistä ja uusiutuvan energian lisäämistä.

Sähkömarkkinoiden tuotantorakenne on Purasjoen mukaan oligopolistinen eli alalla on vain harvoja toimijoita. Markkinat toimivat muuta maailmaa paremmin, mutta eivät riittävän hyvin.

Purasjoki on Kilpailuviraston entinen ylijohtaja, joka on selvittänyt sähkömarkkinoiden toimivuutta kauppa- ja teollisuusministeriön toimeksiannosta. Purasjoki on luovuttanut selvityksensä tänään.

Purasjoen mielestä myös energiayhtiö Fortumin olisi luovuttava Teollisuuden Voiman omistuksesta yhtiön markkinavoiman hillitsemiseksi. Purasjoki arvioisi myös uudelleen Fortumin vesivoiman omistusta.

Purasjoki esittää selvityksessään uuden valtionyhtiön perustamista lisäkapasiteettia rakentamaan. Osakkaina voisi hänen mielestään olla myös suuria sähkön käyttäjiä ja kuntia.

Pekkarinen: Kuudes ydinvoimala yritysten tehtävä

Vastuu kuudennesta ydinvoimalasta on kauppa-ja teollisuusministeri Mauri Pekkarisen mukaan yksiselitteisesti yrityksillä. Hän tukee Purasjoen esityksiä vesivoiman lisärakentamisen edistämisestä ja kotimaisen uusiutuvan energian käytön lisäämisestä.

Pekkarinen pitää ehdotuksia Fortumin aseman muutoksista valtiolle kalliina ja juridisesti hankalina.

- Olen vähintäänkin skeptinen niiden suhteen, hän sanoo.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme