Mainos
Mainos

Selvitys: Nopeusrajoitusten alentaminen vähentäisi 30 liikennekuolemaa vuodessa

Nopeusrajoituksia alentamalla on mahdollista ehkäistä 30 liikennekuolemaa ja 130 henkilövahinko-onnettomuutta vuosittain, kertoo Tiehallinnon tuore selvitys.

Selvityksessä arvioitiin, miten erilaiset nopeusvaihtoehdot vaikuttaisivat tieturvallisuuteen. Suomessa kuolee liikenteessä vuosittain noin 400 ihmistä ja henkilövahinkoja sattuu reilut 7000. Tiehallinto luovuttaa selvityksen liikenne- ja viestintäministeriön ja liikenneturvallisuusasiain neuvottelukunnan käyttöön.

Selvityksen taustalla on valtioneuvoston vuonna 2001 tekemä periaatepäätös liikenneturvallisuuden parantamisesta.

Pääteiden varsilla asutus iso riski
Huomattavia liikenneturvallisuusongelmia esiintyy etenkin pääteillä tienvarsiasutuksen kohdilla. Alentamalla nopeuksia näillä kohdin liikennekuolemat vähenisivät jopa 15:llä ja onnettomuudet 55:llä vuodessa. Nopeusrajoitusta alennettaisiin pääosin 20 kilometriä nykyisestä. Myös talviajan nopeuksien alentaminen vähentäisi onnettomuuksia 10-15 ja liikennekuolemia keskimäärin 4 vuodessa. Rajoitukset voitaisiin ottaa käyttöön koko maassa jo lokakuun alussa. Kahdeksankympin rajoitusaluetta tulisi lisää yhteensä 2400 kilometriä.

Yleisrajoitus kuuteenkymppiin?

Tiehallinto pohti myös perusverkon yleisrajoituksen alentamista nykyisestä 80 kilometrin tuntinopeudesta 70 tai 60 kilometrin tuntinopeuteen. Yleisrajoituksen alentaminen ei koskisi valta- eikä kantateitä, vaan pienempiä taajaman ulkopuolisia niin sanottuja seutu- ja yhdysteitä. Jos yleisrajoitusta alennettaisiin, siirrettäisiin osa perustieverkosta vastaavasti tiekohtaisiin rajoituksiin. Tämä tarkoittaisi, että hyvälaatuisilla tieosuuksilla rajoitus olisi edelleen 80 kilometriä tunnissa, mutta nopeuksia rajoitettaisiin kuitenkin ainakin tiiviimmän tienvarsiasutuksen kohdalla.

Yleisrajoituksen alentaminen kuuteenkymppiin vähentäisi henkilövahinko-onnettomuuksia 40 vuodessa, seitsemänkympin vaihtoehto vastaavasti 30. Liikennekuolemien määrä vähenisi ensimmäisessä vaihtoehdossa 3-6 ja toisessa 3-5.

(MTV3 - STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme