Mainos

Selvitys: Ruotsin kielellä vahva kannatus Suomessa

EU:n komission teettämän selvityksen mukaan suomalaiset tukevat edelleen vankasti ruotsin kielen opetusta kouluissa. Koko EU:n alueella englannilla on ylivoimainen ykköskielen asema.

Brysselissä tänään julkistettu eurobarometri kysyi kaikkiaan lähes 29 000 aikuiselta, mitä vieraita kieliä he haluaisivat lastensa oppivan. Kyselyyn vastanneista hieman yli tuhannesta suomalaisesta 38 prosenttia nosti ruotsin toiseksi tärkeimmäksi kieleksi.

Suomalaisista 85 prosenttia asetti englannin ensimmäiseksi vieraaksi kieleksi. Kolmanneksi sijoittui saksa ja seuraavista sijoista kamppailivat tasapäisesti venäjä ja ranska.

Englannilla on ylivoimainen kannatus, sillä koko EU:n alueella 77 prosenttia vastanneista sijoitti sen tärkeimmäksi kouluissa opittavaksi kieleksi. Todellisuudessa kannatus on paljon suurempaa, sillä britit ja irlantilaiset asettivat pääpainon ranskan opinnoille.

Venäjällä on puolestaan yllättävänkin vahva tuki Baltian maissa. Virossa 47 prosenttia vastanneista halusi venäjän toiseksi vieraaksi kieleksi. Kannatus oli miltei yhtä suuri Liettuassa ja Latviassa.

Yli puolet kaksikielisiä

Miltei 60 prosenttia vastaajista ilmoitti osaavansa ainakin yhtä vierasta kieltä niin hyvin, että kykenee keskustelemaan sillä. Liki 30 prosenttia kertoi hallitsevansa kahta ja 11 prosenttia kolmea vierasta kieltä.

Vieraiden kielten osaaminen koetaan suureksi hyödyksi lomilla, mutta myös työelämässä kielitaidon tarve ymmärretään aiempaa vahvemmin.

Puolet kaikista vastaajista oli sitä mieltä, että jokaisen EU-kansalaisen tulisi osata ainakin kahta vierasta kieltä. Hieman kummallista on, että laajan kieliosaamisen kannatus oli tässä kohdin Pohjoismaissa selvästi vähäisempää kuin Välimeren alueella. Kahden lisäkielen hallintaa puolsi Ruotsissa ainoastaan 27 prosenttia vastaajista ja Suomessakin prosentti oli vain 40.

Kaksi kolmannesta koki koulun parhaaksi kieliopetuksen lähteeksi. Vieraskielisiä elokuvia ja tv-ohjelmia ei sen sijaan pidetä niin hyvinä opetusvälineinä, että duppauksesta eli päälle puhumisesta haluttaisiin luopua. Vain 37 prosenttia vastaajista haluaa suomalaisten tapaan katsoa elokuvansa tekstitettynä ja kuulla näyttelijöiden omat äänet.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot