Mainos

Selvitys: Suomen asevienti kaipaa avoimuutta

Suomen asevientivalvonnasta saataisiin avoimempi, jos valvonnasta vastaisi yksi taho, arvioi tutkija Elli Kytömäki. Nyt asevientilupia valvovat puolustus- ja ulkoministeriö sekä poliisihallinto.

– Lainsäädännön erojen vuoksi puolustusministeriön myöntämät aseiden vientiluvat ovat julkisia, mutta poliisihallituksen myöntämät luvat eivät ole. Tämä on meistä vakavin puute läpinäkyvyydessä ja tiedon kulussa, Kytömäki sanoo.

Kytömäki oli tekemässä selvitystä, jossa arvioidaan asevientivalvonnan nykytilaa. Selvityksen julkaisi eilen SaferGlobe Finland.

– En sano, että viranomaisyhteistyö olisi täysin toisistaan eriytynyttä. Keskitetympi järjestelmä saattaisi silti olla hyvä ajatus, varsinkin kun se on kansainvälinen trendi, Kytömäki pohtii.

Vertailukohtana Ruotsi

Puolustusministeriössä ajatusta keskitetystä valvonnasta ei torpata täysin, mutta ehdotus ei varsinaisesti herätä innostustakaan.

– Vertailukohdaksi on esitetty muun muassa Ruotsia, mutta heillä on aivan erilaiset määrät viennissä. Keskitetty järjestelmä vaatisi lainsäädäntöuudistuksia. En näe, että nykyisessä järjestelmässä olisi suuria puutteita, mutta toki on erilaisia tapoja tehdä asioita, sanoo erityisasiantuntija Selina Kangas.

Kankaan mukaan tieto kulkee viranomaisten välillä hyvin nytkin.

– Mielestäni nykyinen järjestelmä toimii. Hyvä, että näitä asioita kuitenkin mietitään.

SaferGlobe Finlandin selvityksen mukaan suomalaisia aseita saattaa järjestelmän puutteiden takia joutua konfliktialueille tai maihin, joissa niitä käytetään ihmisoikeusrikoksiin.

Selvityksessä kritisoidaan muun muassa asevientiä Bahrainiin vuonna 2011. Osa luvista kulki puolustusministeriön ja osa poliisihallituksen kautta, minkä vuoksi ne eivät menneet valtioneuvoston käsittelyyn.

Kankaan mukaan selvitys on tältä osin harhaanjohtava. Puolustusministeriö vastaa puolustustarvikkeiden ja poliisihallitus siviiliaseiden vientiluvista.

– Poliisihallitusta säätelee ampuma-aselaki ja meitä laki puolustustarvikkeiden viennistä. Siksi näiden vientien yhdistäminen ei olisi onnistunut. Lupaharkinta on samanlainen riippumatta siitä, myöntääkö luvan valtioneuvosto vai puolustusministeriö, Kangas sanoo.

(MTV3 - STT)

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot