Mainos
Mainos

Selvitys: Suomen pahoinpitelytuomiot lieviä

Eri maissa rikoksista langetettavat rangaistukset vaihtelevat suuresti. Kahdeksan tiedotusvälineiden yhdessä tekemän selvityksen mukaan suomalaiset rangaistukset ovat varsin ankaria huumejutuissa, kun taas esimerkiksi pahoinpitelyrikoksista langetetaan muissa maissa kovempia tuomioita.

Rikosten rangaistuksia selvitettiin seitsemässä maassa, joissa paikallista tuomaria pyydettiin antamaan rangaistus kuvitteellisessa rikoksessa.

Tutkimuksessa vertailtiin rangaistuskäytäntöä kymmenen kuvitteellisen rikostapauksen perusteella, koska tismalleen samanlaisia on mahdoton löytää eri maista. Tuomarit Suomesta, Ruotsista, Norjasta, Tanskasta, Saksasta, Hollannista ja Kanadasta antoivat niistä rangaistuksen. Selvitys tehtiin kahdeksan tiedotusvälineen yhteistyönä, Suomesta mukana olivat MTV3:n uutiset ja Helsingin Sanomat. Tässä muutama tulos:


Vertailussa oli tapaus, jossa aikuinen mies iskee baarissa toisen miehen nenän murskaksi. Suomessa tyypillinen rangaistus tästä oli 50 päiväsakkoa, kun Norjassa rangaistus olisi ollut kolme kuukautta vankeutta. Ruotsissa vankeutta olisi tullut kaksi kuukautta ja Tanskassakin kuukausi.

Raiskaustapauksessa mies raiskasi naisen puukolla uhaten. Saksassa tuomio olisi ollut seitsemän vuotta vankeutta ja Kanadassa neljä vuotta, kun Suomessa Helsingin käräjäoikeuden tuomarit arvioivat oikeaksi rangaistukseksi 3 vuotta 3 kk. Lievimmän tuomion olisi saanut Tanskassa: puolitoista vuotta.


Tämän selvityksen perusteella vaikuttaisi, että Suomen rangaistukset ovat keskitasoa. Norja erottui selvästi kovimpana ja Tanska lievimpänä. Kovin pitkälle meneviä johtopäätöksiä ei tämän suppean selvityksen perusteella pidä tehdä. Se näkyi kuitenkin selvästi, että Suomessa pahoinpitelyihin suhtaudutaan selvästi muita maita lievemmin.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme