Mainos
Mainos

Selvitys: Tilausbussien matkustajaluettelot puutteellisia

Suomen ja Venäjän välistä linja-autojen tilausliikennettä käytetään laittomasti reittiliikenteen tapaan. Asia selvisi EU:n liikennepoliisien yhteistyöelimen valvontaviikolla, joka toteutettiin heinäkuun lopulla.

Liikkuva poliisi, Helsingin poliisi ja Rajavartiolaitos tarkastivat yli kuusisataa linja-autoa, joista ulkomaisia oli noin sata. Poliisin mukaan lähes kahdessakymmenessä Venäjältä tulleen tilauslinja-auton matkustajaluetteloissa oli epäselvyyksiä.

– Luvanvaraisessa reittiliikenteestä mukaan saa nousta kuka tahtoo ja jäädä pois missä tahtoo. Sitä vastoin charter- eli tilauslinja-autoissa on matkustajaluettelot, jotka ovat voimassa sekä Suomeen tultaessa että täältä poistuessa. Kyseessä on siis niin sanotut suljetut ovet, mutta tätä ei aina noudateta, kertoo komisario Risto Nikkilä liikkuvan poliisin Helsingin yksiköstä.

Venäjältä tulleiden tilauslinja-autojen matkustajia jää siis Suomeen, vaikka se ei ole sallittua. Nikkilän mukaan bussiyritykset rikkovat lakia taloudellisista syistä.

– Syynä on bisnes. Jos linja-auto on vajaa, on huomattavasti edullisempaa ottaa tällaisia matkustajia kyytiin kuin pitää siellä tyhjiä paikkoja, Nikkilä arvioi.

– Tämä ei ole mikään uusi ilmiö, vaan kyllähän tätä on aina tapahtunut. Toimenpiteet jatkuvat siten, että liikenne- ja viestintäministeriö ottaa yhteyttä venäläisiin luvanmyöntäjiin. Sellaiset linja-autoyritykset, jotka eivät noudata pelisääntöjä, eivät saa enää lupia.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme