Mainos

Selvitys: Työttömillä pääosin hyvä työkyky

Heikko kunto näytä olevan ainakaan kovin yleisesti syynä korkeaan työttömyyteen.

Suurin osa työttömistä on työkyvyltään kohtuullisen hyvässä kunnossa. Työministeriön teettämän tutkimuksen mukaan 60 prosentilla yli kaksi vuotta työttöminä olleista on erinomainen tai hyvä työkyky.

Koska valtaosalla työttömistä on yhtä hyvä työkyky kuin palkansaajilla, ei heikko kunto näytä olevan ainakaan kovin yleisesti syynä työttömyyteen.

Myös aktiivisten työvoimapoliittisten toimenpiteiden ulkopuolelle jääneistä lähes puolet on hyvässä kunnossa.

Pellervon taloudellisen tutkimuslaitoksen toimitusjohtajan Pasi Holmin mukaan kohtalaisessa tai huonossa kunnossa olevilla 110 000 työttömällä on sen sijaan riski syrjäytyä työmarkkinoilta. Heistä puolet on luokiteltu työkyvyltään huonoiksi. Määrä on viidesosa Suomen virallisesta 250 000 työttömästä.

Tänään julkistettu tutkimus on ensimmäinen jossa kartoitetaan työttömien työkykyä. Työterveyslaitoksen kehittämää työkykyindeksiä on aiemmin sovellettu vain palkansaajien tutkimiseen. Heidän terveytensä on todettu selvästi paremmaksi, sillä noin 90 prosenttia arvioi työkykynsä olevan vähintään hyvä.

Molempien ryhmien terveys tosin heikkenee väestön ikääntymisen vuoksi.

Aktiivitoimista on hyötyä

Toistuvais- ja pitkäaikaistyöttömillä on heikompi työkyky kuin muilla työttömillä. Tutkijat kuitenkin arvioivat, ettei työttömyyden kesto vaikuta niin paljoa työkykyyn kuin usein oletetaan.

Yli vuoden työttömänä olleista lähes puolella on erinomainen tai hyvä työkyky. Yli seitsemän vuotta ilman pysyvää työsuhdetta oli 40 prosenttia haastatelluista. Heistäkin vielä puolella on kuitenkin vielä vähintään hyvä työkyky.

Noin puolella työttömistä on ainakin yksi lääkärin toteama sairaus tai vamma. Yhdellä kymmenestä niitä on vähintään kolme.

Aktiiviset työvoimapoliittiset toimenpiteet näyttävät tulosten perusteella olevan hyödyllisiä. Pari vuotta työttöminä olleista noin 60 prosenttia oli hyvässä kunnossa. Aktiivitoimien ulkopuolella olleista heitä oli vajaa puolet.

Yli 45 -vuotiaiden joukossa heikko työkyky on kolme kertaa nuorempia yleisempää. Erot naisten ja miesten välillä kuitenkin vaihtelevat iän mukaan. Alle 45-vuotiaiden joukossa naisilla on selvästi parempi työkyky kuin miehillä. Naisilla työkyky heikkenee kuitenkin iän myötä selvemmin kuin miehillä.

Tutkimus vahvistaa tiedot nuorten miesten riskiryhmästä. Nuorista työttömistä noin viidenneksellä on heikohko työkyky. Miesten riski syrjäytyä työmarkkinoilta näyttää olevan noin kolminkertainen vastaavan ikäisiin naisiin verrattuna.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot