Mainos
Mainos

Selvitysmieheltä tylyä tekstiä: Valtion rakennushankkeet epäonnistuvat yleensä – rahoitus pitäisi voida keskeyttää

Valtion osittain rahoittamat rakennushankkeet näyttävät jopa pääsääntöisesti epäonnistuvan, sanoo pääministeri Juha Sipilän (kesk.) kutsuma selvitysmies Erkki Virtanen. Hänen mielestään valtion vaikutusmahdollisuuksia pitää lisätä ja valtion ohjauksen pelisäännöt rakennushankkeissa selkiyttää.

Valtiolla pitäisi hänen mukaansa olla esimerkiksi oikeus tarvittaessa keskeyttää rahoitus, jos rakennushanke poikkeaa kohtuuttomasti ja perusteettomasti alkuperäisestä suunnitelmasta.

– Rakennushankkeiden johtoelimiin olisi myös nimettävä riittävin valtuuksin toimivat taloudellista ja rakentamisen asiantuntemusta edustavat valtion edustajat, sanotaan valtioneuvoston selvitystä koskevassa tiedotteessa.

Virtasen mielestä valtion rahoitus tulisi myös aina määritellä sekä euromääräisenä enimmäissummana että prosentuaalisena enimmäismääränä.

Liikenneväylien osalta Virtanen ehdottaa, että kunkin hallituksen tulisi asettaa parlamentaarinen elin, joka valmistelee kolmea seuraavaa vaalikautta koskevan väyläpoliittisen suunnitelman. Näin tehdään esimerkiksi Ruotsissa ja Norjassa.

– Uuden hallituksen tulisi suunnitelman pohjalta laatia ensimmäisen kehyspäätöksensä yhteydessä hallituskauden kattava väyläohjelma.

Virtanen suosittaa myös, että väylähankkeiden aloittamisesta ei tulisi päättää lisäbudjeteissa. Budjetoinnissa ehdotetaan siirtymistä viisivuotisen siirtomäärärahan käyttöön.

Selvitysmieheltä edellytettiin selkeitä suosituksia valtioneuvostolle ongelmien vähentämiseksi tulevissa ja mahdollisuuksien mukaan myös meneillään olevissa hankkeissa.

Virtanen antaa selvityksessään hallitukselle kaikkiaan yksitoista suositusta ongelmien ratkaisemiseksi.  

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot