Mainos
Mainos

Selvitysmies: Työnantajilta enemmän rahaa perhevapaisiin

Perhevapaiden kustannukset olisi selvitysmies Janne Metsämäen mielestä korvattava uudesta, työnantajien rahoittamasta vanhempainvakuutuksesta. Muun muassa EK ja Suomen Yrittäjät tyrmäävät ehdotuksen.

Uudesta vakuutuksesta maksettaisiin työntekijöiden vanhempainpäivärahat ja korvattaisiin työnantajille perhevapaista aiheutuvia kustannuksia. Näin tasattaisiin perhevapaiden aiheuttamia kustannuksia naisvaltaisten ja miesvaltaisten alojen kesken.

Selvitysmies Janne Metsämäki ehdottaa myös vanhempainrahojen korvaustason nostamista 80 prosenttiin palkasta. Tämä edistäisi palkallisten äitiysvapaiden laajenemista kaikille aloille sekä kannustaisi isiä jäämään vanhempainvapaalle. Vakuutuksesta korvattaisiin myös sairaan lapsen hoidosta aiheutuvia kustannuksia.

Vakuutuksen kustannukset jaettaisiin kaikkien työnantajien kesken. Ehdotukset lisäisivät vanhempainvakuutuksen menoja 178 miljoonalla eurolla. Rahoitus kerättäisiin työnantajien vanhempainvakuutusmaksulla, joka olisi 0,29 prosenttia palkasta.

Metsämäki luovutti raporttinsa sosiaali- ja terveysministeri Sinikka Mönkäreelle (sd.) tänään.

EK tyrmää työnantajamaksujen korotuksen

Elinkeinoelämän keskusliitto EK tyrmää selvitysmiehen ehdotuksen perhevapaakustannusten tasaamisesta työnantajamaksuja korottamalla.

EK:n mielestä maksut eivät saisi rasittaa yritysten kilpailukykyä, vaan valtion pitäisi kantaa nykyistä suurempi vastuu perhekustannuksista.

Työnantajien sosiaalivakuutusmaksut ovat jo nykyisellään liian suuria ja korottamisen sijaan maksuja olisi EK:n mielestä alennettava jo lähitulevaisuudessa.

EK suhtautuu kriittisesti myös kustannusten tasaamiseen sairaan lapsen hoidon ajalta. Tuolta ajalta maksettava palkka perustuu työehtosopimukseen, ja perhevapaakustannusten tasaamisen pitäisi koskea vain lakisääteisiä kustannuksia.

EK muistuttaa myös, että työvoimakustannusten korotuksista on sovittu jo vuoteen 2007 saakka, joten niiden korottaminen ainakin kesken sopimuskauden olisi tupo-sopimuksen vastaista.

STTK: Selvitysmiehen ehdotukset eivät riitä

Toimihenkilökeskusjärjestö STTK pitää perhevapaakustannusten tasaamiseen liittyviä selvitysmiehen ehdotuksia liian varovaisina.

- Nyt korotetaan etuuksia sen sijaan, että niitä tasattaisiin. Tämä auttaa korkeintaan välillisesti tasaamaan perhevapaista aiheutuvia kustannuksia. Edelleen ongelmaksi jää se, että työnantajien on kustannussyistä kannattavampaa palkata miehiä kuin naisia.

STTK:n mielestä parasta tasausta olisi se, että isät käyttäisivät nykyisiä perhevapaita paljon huomattavasti enemmän. Nyt tähän liittyvät konkreettiset esitykset jäävät vähäisiksi.

STTK kannattaa selvitysmiehen ehdotusta, jonka mukaan työantajat rahoittavat toimenpiteet yhteisvastuullisesti.

- Myös ehdotus tulosidonnaisten leikkureiden poistamisesta tukee STTK:n tavoitteita.

SAK: Perhevapaakustannusten tasaus vähentäsi naisten pätkätöitä

Ammattiliittojen keskusjärjestö SAK uskoo, että selvitysmies Metsämäen ehdotus perhevapaakustannusten tasaamiseksi vahvistaisi nuorten naisten asemaa työmarkkinoilla. Ehdotus myös vähentäisi pätkätöitä. Uudistuksen jälkeen työantajilla ei olisi enää syytä nähdä nuorten naisten palkkaamista taloudellisena riskinä.

Vanhempainrahan korotus 80 prosenttiin edistäisi SAK:n mielestä palkallisen äitiysvapaajakson laajentamista myös sopimusaloille, joilta se vielä puuttuu. Selkeä prosenttikorvaus nykyisen porrastetun korvauksen sijaan lisäisi isien mahdollisuutta jäädä vanhempainvapaalle.

SAK:n näkemyksen mukaan yhteisvastuu perhevapaakustannuksista merkitsisi tasokorotuksesta huolimatta vain vähäistä kasvua perhevapaakustannuksiin. Työnantajakohtaiseen kustannustaakkaan se merkitsisi kuitenkin tuntuvaa kevennystä.

Sairaan lapsen hoidon ajalta maksetun palkan korvaaminen työnantajalle ei saisi SAK:n mielestä tuoda perheille uusia velvoitteita. Niitä voisivat olla lääkärintodistuksen toimittaminen lapsen sairaustuessa.

Yrittäjät eivät halua vanhemmuuskorvausten maksajiksi

Suomen Yrittäjien mielestä vanhemmuudesta työnantajille koituvien kustannusten pienentämiseksi esitetään väärää lääkettä.

- Selvitysmies Janne Metsämäen ehdottama vanhempainpäivärahojen tason nosto ja sen vaatima työnantajamaksujen korotus johtaisi vain työnantajakustannusten nousuun, yrittäjät katsovat kannanotossaan.

Suomen Yrittäjien mukaan työnantajille vanhemmuudesta koituvia kustannuksia on korvattava nykyistä laajemmin, mutta korvausten rahoittamisessa on siirryttävä verovaroin tapahtuvaan rahoitukseen.

Yrittäjät katsovat myös, että palkallisen äitiysvapaan laajentamisen sen ulkopuolella tähän asti olleille aloille heikentäisi nuorten naisten työllistymistä erityisesti kaupan ja palveluiden puolella.

- Oikeansuuntainen on sen sijaan raportin ehdotus siitä, että työnantajille ryhdyttäisiin maksamaan kompensaatiota sairaan lapsen hoitoajalta maksetuista palkoista. Tämän kompensaation rahoittamisen tulisi kuitenkin tapahtua verovaroin eikä työnantajamaksuin.

Akava: Esitys perhevapaakustannusten tasaukseksi ei riittävä

Korkeasti koulutettujen järjestö Akava suhtautuu myönteisesti Metsämäen esitykseen perhevapaakustannusten tasaamisesta, mutta näkee siinä vielä parantamisen varaa. Perhevapaakustannusten tasaaminen toteutuu täysin vasta sitten, kun kustannukset korvataan työnantajille täysimääräisinä, katsoo Akava.

Päivärahatasojen porrastuksen poistaminen saa Akavassa myönteisen vastaanoton, koska se kohtelee tasapuolisesti palkansaajia kaikissa tuloluokissa. Jos päivärahat ovat kaikille prosentuaalisesti yhtä suuret, se kannustaa myös miehiä pitämään vapaata nykyistä enemmän.

Päivärahojen korotus nostaa työnantajan saamaa korvausta äitiysvapaan ja sairaan lapsen hoidon ajalta maksetusta palkasta. Näin työnantajankin kustannusrasitus pienenee. Akavassa toivotaan, että tämä innostaisi sopimaan palkallisesta äitiysvapaasta myös niillä aloilla, joilla palkkaa ei vielä makseta.

(MTV3-STT)

(Seitsemän uutiset 20.09.2005)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme