Mainos
Mainos

Selvitysmies: Valtiolle ja kunnille yhteinen peruspalvelubudjetti

Kuntatalouden ja valtionosuusjärjestelmän uudistusta pohtiva selvitysmies Jukka Pekkarinen ehdottaa kuntien ja valtion välille uudenlaista yhteistyötä. Valtion ja kuntien tulisi laatia vuosittain yhteistoimin peruspalvelubudjetti, jossa kartoitetaan kunkin kunnan palvelutarve.

Budjetin laadinnassa olisi huomioitava myös kunkin kunnan oma rahoituspohja. Kuntakohtainen tarkastelu on Pekkarisen mukaan tarpeen, koska sekä kuntien tarpeet että niiden taloudelliset edellytykset vaihtelevat entistä enemmän. Valtion osuutta peruspalvelujen rahoittamisesta on Pekkarisen mukaan määriteltävä nykyistä yksinkertaisemmin.

-Tarvitaan yksi vipusin, jolla valtion osallistumista säädellään. Kuntien välisistä eroista johtuen valtion osuus ei Pekkarisen mukaan voi olla kiinteä. Uusi malli edellyttää kuntien verotulojen tasausjärjestelmän uudistamista. Pekkarinen laskisi tasausrajan nykyisestä 90 prosentista 50:een.

Väkirikkaille kunnille aiheutuvat menetykset hän korvaisi mm. nostamalla kiinteistöveroa asteittain. Muuttotappiokunnille kompensaatiota tulisi kiinteistöveron laajentamisesta koskemaan myös maata. Selvitysmies Pekkarinen esitteli ajatuksiaan torstaina kuntajohtajien neuvottelupäivillä Vaasassa. Lopulliset esityksensä hän antaa tämän vuoden lopussa.

(STT)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot