Mainos
Mainos

Seniori ratin takana - luotettu ja pelätty

Suurin osa suomalaisista uskoo terveen seniorikuljettajan pärjäävän liikenteessä.

Liikenneturvan kyselytutkimuksen mukaan iäkkään autoiluun luottaa neljä viidestä suomalaisesta. Valtaosa myös koki, että ikäautoilijat ovat muita harkitsevampia ja noudattavat nopeusrajoituksia nuorempia paremmin.

Toisaalta puolet kyselyyn vastanneista liitti senioriautoilijoihin kielteisiä piirteitä: vastanneet pelkäsivät etenkin iäkkäiden kuljettajien sairauskohtauksia ja pitivät heidän maantieajoaan liian hitaana. Erityisen varauksellisia olivat vastaajat, joilla oli ikäkuljettaja omassa lähipiirissään.

Vastauksista nousi esille myös toive siitä, että iäkkäiden kuljettajien sääntöjen tuntemista testattaisiin.

Enemmistö seniorikuljettajista selviää hyvin

Liikenneturvan mukaan enemmistö seniorikuljettajista, 95 prosenttia ajaa ilman liikennevahinkoja ja rangaistuksia. Liikenteessä selviytymisessä näkyy heikkenemistä vasta 90. ikävuoden jälkeen.

Ikääntyvät näkyvät selvästi tieliikenteen kuolemantilastoissa. Yli 75-vuotiaiden ja tätä vanhempien riski menehtyä henkilöauton kuljettajina on puolitoistakertainen muihin autoilijoihin verrattuna. Tutkijalautakuntien kuolonkolareista keräämien tietojen perusteella sairauskohtaus tai tajunnan menetys on iäkkäiden onnettomuuksien taustalla huomattavasti muuta väestöä useammin.

Ikäkuljettajien määrä kasvaa tulevina vuosikymmeninä ja erityisesti myöhään ajokortista luopuvien, eli yli 84-vuotiaiden suhteellinen määrä kasvaa. Lisäksi 75–84-vuotiaiden ajokortin haltijoiden joukko moninkertaistuu 100 000:sta lähes 270 000:een ajokortin haltijaan.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme