Mainos

Senioriautoilijoille ei aina ajokoetta

Apulaisoikeuskanslerin mukaan poliisilla ei ole perusteita kaikissa tilanteissa vaatia, että 70 vuotta täyttänyt autoilija joutuisi ajokokeeseen säilyttääkseen ajokorttinsa. Tieliikennelain tai ajokorttiasetuksen säännöksistä ei kanslerin mukaan löydy perusteita, joiden nojalla poliisi voisi yksiselitteisesti kaikissa tilanteissa vaati ajonäytettä.

Autojono

Ratkaisussa otettiin kantaa Kauhajoen poliisilaitoksen menettelyyn ajokorttiasiassa. Kauhajoella noudatetaan käytäntöä, jonka mukaan poliisilaitos vaatii autoilijaa antamaan ajonäytteen poliisille tai liikenneopettajalle saadakseen pitää ajokorttinsa 70 ikävuoden jälkeen. Poliisilaitoksella ollaan sitä mieltä, ettei kahden henkilön allekirjoittamaa todistusta yleisesti hyväksytä tai edes tulisi hyväksyä luotettavaksi selvitykseksi ajotaidon säilymisestä.

Apulaisoikeuskanslerin sijaisena toimiva Klaus Helminen katsoo ratkaisussaan, ettei Kauhajoen poliisilaitoksen menettely ole asianmukaista. Tieliikennelain tai ajokorttiasetuksen säännöksistä ei ilmene sellaisia perusteita, joiden nojalla poliisi voisi yksiselitteisesti kaikissa tilanteissa vaatia 70 vuotta täyttänyttä autoilijaa antamaan ajonäytteen poliisille, liikenneopettajalle tai kuljettajantutkinnon vastaanottajalle, todetaan päätöksessä. Sen mukaan esimerkiksi kahden luotettavan, ajokortin omaavan henkilön allekirjoittama todistus on riittävä näyttö ajotaidon säilymisestä.

Laki

Ratkaisussa viitattiin myös perustuslain yhdenvertaisuuspykälään. -Voidaan pitää kyseenalaisena, onko 70 vuotta täyttäneen henkilön asettaminen hallintokäytännössä eri asemaan kuin muut ollut omiaan toteuttamaan yhdenvertaisuusperiaatteen vaatimukset, huomautetaan ratkaisussa. Apulaisoikeuskanslerin mielestä muutoinkaan ei voida lähteä siitä olettamuksesta, että 70 vuotta täyttänyt olisi ikänsä johdosta vaaraksi liikenteelle.

Tieliikennelain mukaan ajo-oikeus on voimassa, kunnes kortin haltija täyttää 70 vuotta. Sen jälkeen ajo-oikeus on voimassa poliisin määräämän ajan enintään viisi vuotta kerrallaan. Edellytyksenä on, että hakija esittää luotettavan selvityksen ajotaitonsa säilymisestä tai todistuksen ajokokeen suorittamisesta.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot