Mainos
Mainos

Seppälä: Epo-väitettä mahdoton todistaa tai kumota

Timo Seppälä

Suomen Antidopingtoimikunnan lääketieteellinen johtaja Timo Seppälä pitää mahdottomana todistaa Marjo Matikainen-Kallströmiin yhdistettyjä epo-väitteitä.

Seppälän mukaan urheilijoiden vanhoja näytteitä ei ensinnäkään säilytetä. Epo-väitteiden todentaminen tai kumoaminen olisi mahdotonta myös siitä syystä, että näytteiden sisältämät peptidit ja valkuaisaineet olisivat pitkän säilytyksen aikana pilaantuneet..

MTV:n uutisten tavoittama Seppälä pitää vanhojen näytteiden tuhoamista valitettavana urheilijan oikeusturvan kannalta.

- Monet huippu-urhelijat haluaisivat jonkinlaisen näytepankin, että voisivat todistaa syyttömyytensä edes myöhemmin, kun testausmenetelmät ovat kehittyneet. Urhelijoita syytetään usein jonkin sellaisen aineen käyttämisestä, mitä ei voi sillä hetkellä todeta.He antaisivat mielellään näytteensä säilytettäväksi, että esimerkiksi 20 vuoden kuluttua voitaisiin katsoa, mitä niissä on, Seppälä perustelee.

"Väitteet poliittista ajojahtia"

Nelosen IS-urheilu-uutiset väitti eilen, että hiihtäjä Marjo Matikaisen pöydällä oli epo-hormonipullo hiihtomaajoukkueen leirillä marraskuussa 1988. Nelosen uutisten mukaan Suomen hiihtomaajoukkueen jäsen olisi nähnyt pullon ja antanut nyt 20 vuotta myöhemmin asiasta valaehtoisen lausunnon.

Kansanedustajan, Olympiakomitean varapuheenjohtajan ja hiihdon olympiavoittajan Marjo Matikainen-Kallströmin (kok.) mielestä hänen kohdistuneet epo-pulloväitteet ovat poliittista ajojahtia.

Epo kielletty jo 1980-luvulla

Epo-hormoni kuului urheilussa kiellettyjen aineiden joukkoon jo 1980-luvulla, kertoo Seppälä. Epo- eli erytropoietiinihormoni kuuluu peptidihormoneihin, jotka oli lääkeaineryhmänä kielletty kokonaan.

Yksittäisenä dopingaineena epo lisättiin kiellettyjen aineiden listalle vuonna 1990. Ensimmäinen seulontatyyppinen ja epäsuora testi epon havaitsemiseksi kehitettiin Seppälän mukaan jo seuraavana vuonna. Sitä ei kuitenkaan koskaan otettu käyttöön urheilussa.

Ensimmäisen kerran epo-testi oli käytössä Sydneyn olympialaisissa vuonna 2000.

Epo kohottaa suorituskykyä parantamalla kudosten hapensaantia. Tästä johtuen sitä käytetään dopingaineena etenkin kestävyyslajeissa.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme