Mainos
Mainos

Seppälä: ulkomaalaislaki uudistettava kokonaan

Ulkomaalaisvaltuutettu Antti Seppälä patistaa ulkomaalaislain kokonaisuudistukseen mieluiten komiteapohjalla. Nykyisen lain jatkuvana epäkohtana hän pitää mm. sitä, että oleskelulupaa koskevasta kielteisestä päätöksestä ei voi valittaa. Nykyiseen lakiin on tehty myös niin monia muutoksia, että ainakin lain selkeys on niistä on kärsinyt, toteaa ulkomaalaisvaltuutettu toimintakertomuksessaan.

Ulkomaalaisvaltuutettu paheksuu myös sitä, että vaalien lähestyessä politiikassa kalastellaan kannattajia myös ulkomaalaisvastaisuudella. Vaikka ilmiö ei toistaiseksi ole vielä kovin huolestuttava, puolueiden tehtävä on kitkeä se pois, katsoo Seppälä.

Myös perheenyhdistämiseen tarvittaville DNA-testauksille on Seppälän mielestä luotava kiireellisesti toimiva järjestelmä ja löydettävä maksaja. Luontevimmin kulut kuuluisivat hänen mielestään työministeriön maksettaviksi, koska se vastaa myös pakolaisperheiden yhdistämisestä.

Vaihtoehtoisesti kuluja voisivat maksaa myös kunnat ja jopa perheenyhdistämistä hakevat sukulaiset. Tällä hetkellä DNA-tutkimus ei onnistu, vaikka suku maksaisi kustannukset. Somalien perheenyhdistäminen on ajoittain pysähtynyt täysin. Tällainen tilanne tuo sosiaalisia ongelmia ja niistä myöhemmin aiheutuvia kustannuksia.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme