Mainos
Mainos

Seppänen synkkänä elvytysvelan lyhentämisestä

Euroedustaja Esko Seppänen (vas.) pohtii velalla rahoitetun elvytyspaketin seurauksia Huomenta Suomessa.

- Tuleva lama on globalisaatiota, tuontilama. Emme voi estää sitä. Elvytys toivottavasti lievittää tulevaa lamaa.

Miljardien elvytyspaketin myötä Suomi on korviaan myöten veloissa. Kun pahimman laman jälkeen velan hoitoon ryhdytään toden teolla, hyvää vaihtoehtoa sen lyhentämiseen ei ole.

On valittava deflaation ja inflaation välillä. Deflaatio tietää lamaa ja työttömyyttä, inflaatio kurittaa palkansaajaa. Stagflaatio puolestaan on näiden kahden yhdistelmä.

- Inflaatio on ehkä kivuttomampi tapa hoitaa velkaa kuin deflaatio. Se sentään antaa kansalaisille jotain toivoa, mutta deflaatio ei anna mitään.

Laman lievittäminen miljardien velanotolla on Seppäsen mukaan uusi käytäntö Suomelle. 90-luvulla velkaelvytys oli vaihtoehto, joka ei ollut saatavilla.

Seppänen toivoo, että kokeilu kannattaa. Hallitus julkistaa elvytyspakettinsa tänään puoliltapäivin.

- Velkojen maksu on joka tapauksessa kuitenkin ongelma. Miten ne saadaan maksettua tässä tilanteessa? Sitä jäämme nyt odottamaan.

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot