Mainos
Mainos

Seta: Kenenkään ei tarvitse piilottaa itseään Linnassa

– Toivottavasti jokainen ihminen, joka haluaa tanssia, uskaltaa ja saa tanssia kenen kanssa haluaa ja missä tahansa haluaa.

Näin kommentoi Seksuaalinen tasavertaisuus ry Setan pääsihteeri Aija Salo kuultuaan perussuomalaisten kansanedustajan Linnan juhla -kommenteista. Pentti Oinonen (ps) sanoi tänään Iltalehdelle, että häntä loukkaa homoseksuaalien tanssiminen Linnassa, joten hän ei juhliin tänä vuonna osallistu.

Oinonen sanoo myös, että kutsuvieraita pitäisi miettiä tarkemmin. Samoilla linjoilla on toinenkin perussuomalaisten kansanedustaja Teuvo Hakkarainen, jonka mukaan juhla kuuluu veteraaneille.

Häntä ei homoseksuaalien tanssiminen haittaa, vaan he saavat Hakkaraisen mukaan "tanssia vaikka lampaiden kanssa".

Tällaiset kommentit ihmetyttävät Setassa. Tasavallan presidentti Tarja Halonen on kausillaan pitänyt tärkeänä sitä, että Itsenäisyyspäivän juhliin kutsutaan monenlaisia ihmisiä. Tämä saa kiitosta Setalta.

– On hyvä, että suomalaisten moninaisuus näkyy, eikä kenenkään tarvitse piilottaa itseään. Sekin on hyvä, että moninaisuus näkyy esimerkiksi televisiossa, Setan pääsihteeri Aija Salo sanoo.

– Se on tärkeä ja myönteinen viesti, onhan se juhla meidän kaikkien yhteisen Suomen juhla. Mielestäni on huolestuttavaa, jos kaikki Suomessa poliittista valtaa käyttävistä eivät ole sitoutuneita syrjinnän vastaiseen työhön ja kansainvälisiin ihmisoikeussitoumuksiin, Aija Salo sanoo.

Keskustelua loukkaavan puheen rajoista

Salo pitää tärkeänä sitä, että syrjivään puheeseen puututaan.

– Yhteiskunnallinen keskustelu on meidän jokaisen asia. Kuitenkin myös poliitikoilla, ja erityisesti puolueiden johtajilla ja ministereillä, on erityinen vastuu siitä, että puhutaan yhdenvertaisuuden puolesta.

Salon mukaan on myös tärkeää, että yhteiskunnassa käydään keskustelua loukkaavan puheen rajoista. Tämä ei toki tarkoita sitä, että jokaiseen puheenvuoroon tarvitsee tarttua.

– Paljon voi tehdä myös sillä, että toimii aktiivisesti lainsäädännön puolesta. Suomessa on vielä paljon tekemistä esimerkiksi seksuaalivähemmistöjen oikeuksissa.

Perussuomalaisten edustajat ovat nousseet puheillaan otsikoihin, mutta Salon mielestä on kuitenkin syytä muistaa se, ketkä eduskunnassa päätöksiä tekevät.

– On tärkeää kohdistaa katse niihin puolueisiin, jotka ovat hallituksessa ja joilla on sitä kautta paremmat konkreettiset mahdollisuudet tehdä politiikkaa.

– Myös se on tärkeää, että kansanedustajilla ja muilla päättäjillä olisi mielipiteensä tueksi oikeaa tietoa asioista. Moni poliitikko kaipaisi varmasti lisää tietoa siitä, mitä seksuaalisen suuntautumisen moninaisuus tarkoittaa. Heidän voisi olla hyvä tavata esimerkiksi sateenkaariperheitä, Salo sanoo.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme