Mainos
Mainos

Seurakuntalaisten hautauskulut uhkaavat nousta

Vuodenvaihteessa voimaantuleva uusi hautaustoimilaki on nostamassa kirkon jäsenten hautausmaksuja. Seurakuntaan kuulumattomien hautaukulut sen sijaan laskevat.

Uusi hautaustoimilaki velvoittaa seurakuntia tarjoamaan hautapaikat yhteen hintaan riippumatta siitä, kuuluuko haudattava kirkkoon vai ei.
Seurakunnissa lakiuudistus on herättänyt närää, ja sen pelätään jopa lisäävän kirkosta eroamisia.

Pitäjänkirkon hautausmaalle Vantaalla haudataan vuosittain viitisensataa vainajaa. Vantaalla seurakuntaan kuuluvan hautapaikka 25 vuodeksi maksaa keskimäärin 400 euroa, väestörekisteriin kuuluvan hinta on nelinkertainen eli 1600 euroa. Uusi hautaustoimilaki velvoittaa seurakuntia luovuttamaan hautapaikan molemmille samaan hintaan.

- Mitään päätöksiä ei hintojennousuista ei ole vielä tehty, mutta jos sama tulotaso halutaan suurinpiirtein säilyttää, niin seurakuntalaisten hintoja täytyy nostaa, kuvaa tilannetta rakennustoimen päällikkö Olavi Isotalo Vantaan seurakuntayhtymästä.

Suomessa toimitettiin viime vuonna noin viisikymmentätuhatta hautausta. Hautapaikka maksoi keskimäärin kaksisataa euroa. Seurakunnalle hautaus maksaa todellisuudessa kuitenkin paljon enemmän.

- Yksi hautaaminen tulee maksamaan yli 2000 euroa, Isotalo laskee.

Tähän asti erotus on maksettu yhteisöveron tuotolla. Uuden lain myötä on harkittu sen korvaamista kiinteällä valtionavulla. Valtionavusta ei kuitenkaan ole vielä minkäänlaista päätöstä. Avun suuruus tulee joka tapauksessa suoraan vaikuttamaan siihen, kuinka paljon viimeisestä leposijasta jatkossa maksetaan.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 07.10.2003).

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme