Mainos

Seurakuntavaaleissa vilkas äänestys

Seurakuntavaalien äänestysprosentti näyttää nousevan viime vaaleista. Tuoreimpien alustavien tulosten mukaan seurakuntavaalien valtakunnallinen äänestysprosentti on 17,1. Kasvua on uusimpien tietojen mukaan vajaat kolme prosenttiyksikköä viime vaaleihin verrattuna. Kaikkiaan noin 400 seurakuntaa 450:stä on tallentanut tietonsa vaalijärjestelmään.

Hiippakunnista korkein äänestysprosentti 22,2 oli Lapualla ja alhaisin 13,3 Helsingissä.

Nuorten eli 16- ja 17-vuotiaiden antamia ääniä on laskennan tässä vaiheessa yhteensä 16 100, mikä on 14,5 prosenttia ikäluokkansa äänioikeutetuista. Tytöt äänestivät poikia vilkkaammin. Nämä seurakuntavaalit olivat ensimmäiset valtakunnalliset vaalit, joissa äänioikeutettuja olivat kaikki 16 vuotta täyttäneet kirkon jäsenet.

Historiallisen suuria äänestysprosentteja

Tutkija Harri Palmu Kirkon tutkimuskeskuksesta kertoo, että kyseessä on yksi nykyisen seurakuntavaalihistorian parhaimpia äänestysprosentteja.

Äänestysprosentteja:

Lähde: Kirkon tiedotuskeskus

Vuodesta 1970 lähtien käytössä ovat olleet ehdokaslistat sekä suhteellinen vaalitapa. Lisäksi vaalit pidetään kaikkialla samaan aikaan.

Kirkko paljon esillä

Äänestysvilkkauden kasvu johtunee Palmun mukaan siitä, että kirkko on viime aikoina ollut niin paljon esillä. Huomiota on herättänyt muun muassa homokeskustelu. Palmun mukaan äänestysintoa on luultavasti kasvattanut myös äänestäjien näkemys siitä, millaisen kirkon jäseniä he haluavat olla.

- Neljä vuotta sitten ihmiset ilmoittivat äänestyshalukkuuteensa vaikuttaneen esimerkiksi myönteisen suhtautumisen kirkkoon sekä halun vaikuttaa. Äänestämättä jätettiin muun muassa siksi, ettei ollut tapana äänestää seurakuntavaaleissa tai oltiin tyytyväisiä seurakunnan toimintaan.

Palmu uskoo, että samaiset seikat olivat tälläkin kertaa mukana kuvioissa.

- Kun nyt on keskusteltu, mikä on tärkeää ja millainen kirkon tulisi olla, luulen tämän aktivoineen vaaliuurnille sellaisiakin tavallisia seurakunnan jäseniä, joilla ei ole ollut tapana äänestää.

(MTV3 - STT)

Katso Outi Airolan juttu Kinnulasta

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot