Mainos
Mainos

Seurakuntien määrää karsitaan rajusti

Kirkkohallitus haluaa karsia seurakuntien määrän puoleen nykyisestä. Yhdistymisiin ajaa verotulojen putoaminen.

Seurakuntien määrää aiotaan karsia rajusti. Kauppalehden mukaan kirkkohallitus aikoo patistaa seurakuntia yhdistymään niin, että niiden määrä putoaa 200:aan eli puoleen nykyisestä.

Yhdistymisaloitteen odotetaan kuitenkin lähtevän seurakunnista.

-Meidän mielestämme runsas 200 on sopiva määrä. Noin 10 000 jäsenen seurakunta on elinkelpoinen, toteaa kirkkohallituksen kirkkoneuvos Leena Rantanen.

Rantasen mukaan seurakunnista löytyy talousrealismia, ja yhdistyminen on siellä ollut yllättäen kivuttomampaa kuin kuntasektorilla. Voimakkainta seurakuntien yhdistyminen on ollut Itä- ja Pohjois-Suomessa.

Verotulojen väheneminen on pakottanut seurakunnat yhdistymishankkeisiin. Hallituksen päätökset yhteisö- ja ansiotuloverojen keventämisestä veivät kirkolta viime vuonna noin 25 miljoonaa euroa. Verotulojen menetyksistään kirkko ei ole saanut valtiolta täysimääräisiä palautuksia.

Myös kirkosta eroamiset ovat vaikeuttaneet kirkon tilannetta. 40 000 ihmistä on jättänyt kirkon kahden viime vuoden aikana. Yhden kirkosta eroamisen hintalappu on 200 euroa, mistä syntyi kirkolle viime vuonna viiden miljoonan euron menetykset.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme