Mainos
Mainos

Sheena Iyengar: Valitsemisen taito

Suomentanut Margit Heinämäki

(Art House 2011)

On tavallista mitata elämää vuosilla ja saavutuksilla. Mutta mitäpä jos mittaisitkin elämää sen perustella, mitä valintoja olet tehnyt. Mitä valinnat kertoisivat itsestäsi?

Sheena Iyengar, maineikkaan Columbian yliopiston liiketalouden ja psykologian laitosten professori, on maailman johtavia valinnan asiantuntijoita. Iyengarin tutkimuksia lainaavat maailman huippulehdet, Wall Street Journal, New York Times ja Fortune, ja hänet on palkittu useasti. Valitsemisen taito on populaariteos hänen tutkimuksistaan.

Sheena Iyengarin vanhemmat tulivat Intiasta Yhdysvaltoihin. Uudessa kotimaassaan he opettivat tytärtään sikhikulttuurin mukaan, mitä hänen tuli syödä, miten pukeutua, mitä opiskella, missä työskennellä ja kenen kanssa mennä naimisiin. Jo koulussa sokea sikhityttö kuitenkin oppi, että yksilön kuului valita kaikki itse. Se oli hänestä mullistavaa. Asiat eivät olleetkaan ennalta määrättyjä. Sai valita itse. Valitsemisen probleemasta tuli hänelle ammatti.

Sheena Iyengar tutki eri kulttuureja, jotka vaikuttavat siihen, mitä valitsemme ja miksi. Jos ymmärrämme tämän, voimme ymmärtää myös ihmisten välisiä eroja. Hän valottaa päätöksenteon taustoja, mutta asettaa uusiakin kysymyksiä: Hyötyisivätkö ihmiset, jos valinnan mahdollisuuksia olisikin vähemmän?

Ihmisen tragedia Iyengarin mukaan on, että samalla kun valinnan mahdollisuuksien määrä vain kasvaa, myös mahdollisten minuuksien määrä kasvaa. On yhä vaikeampaa tuntea itseään, olla oma itsensä ja tehdä asioita omalla tavallaan.

Mitä ihmettä meissä tapahtuu, kun meitä vedetään vastakkaisiin suuntiin? Kun tiedämme, että toinen vaihtoehto on meille parempi, haikailemme silti toista? Miksi ihmeessä? Miten kehittää itsehillintää?

Iyengar tarjoaa keinoja, joilla voi säästää rahaa, aikaa, vaivaa sekä taistella valitsemisen kiusauksia vastaan. Hän hyödyntää myös lukuisten muiden tutkijoiden, kuten kahden nobelistin, Daniel Kahnemannin ja Amos Tverskyn, tutkimuksia.

Kirjassa on seitsemän kappaletta, joiden nimiin on kätketty kirjan juoni. Kappaleet ovat: Erämaan kutsu, Muukalainen vierailla mailla, Laulu itsestäni, Järki ja tunteet, Minäkö robotti, Asioiden herra, ja Eikä yksikään pelastunut. Kirja kertoo siis minästä ja sen vaelluksesta muiden ihmisten, tuotteiden ja valintojen maailmassa. Useat havainnot tuntuvat soveltuvan hyvin myös eurooppalaiseen ajatteluun.

Iyengarille, kuten amerikkalaiselle tietokirjallisuudelle muutenkin, on tavanomaista monisanaisuus. Välillä ajatus ei koko kappaleenkaan aikana oikein etene. Siitä huolimatta Yiengarin teos on kokonaisuutena mainio, ja sopii sille, joka haluaa pohtia valintojensa motiiiveja omassa elämässään.

Valtiotieteilijä, oikeustieteen tohtori. Huovinen on toiminut vanhempana tutkijana Helsingin yliopiston Kansainvälisen talousoikeuden instituutissa. Aiemman uransa hän on tehnyt yritysviestinnän konsultoinnin parissa. Huovinen seuraa maailman ja lähiympäristön ilmiöitä, ja pohtii kriittisesti, mitä mailmassa todella tapahtuu.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme