Mainos
Mainos

Siedätyshoito helpottaa allergikon elämää

Siitepölyallergioihin saa nykyään yhä tehokkaampaa apua. Siedätyshoidot ovat vakiinnuttaneet paikkansa tavallisten lääkkeiden rinnalla, mutta vain harvat ovat päätyneet useamman vuoden kestäviin hoitoihin.

Siedätyshoito voi olla vaikeista allergisista oireista ja astmasta kärsiville suuri helpotus.

- Siedätyshoitoon valitaan sellaisia potilaita, joiden oireet eivät pysy kurissa tavanmukaisella lääkityksellä. Yhdeksän kymmenestä potilaasta saa siedätyshoidosta hyvän avun, ja heidän lääkkeenkulutuksensa on selvästi vähäisempää ja elämänlaatu parempaa, kertoo allergialääkäri Mikael Kuitunen HYKS:stä.

Kun lääkkeiden tarvekin vähenee, kolme vuotta kestävä hoitojakso on kustannuksiltaan kohtuullinen.

- Kunnallisella puolella kustannuksia aiheuttavat poliklinikkamaksut, tutkimus- ja pistoskerrat. On laskettu, että siedätyshoidon kokonaiskustannukseksi tulee noin 500 euroa vuodessa, toteaa allergianeuvoja Jonna Suominen Allergia -ja astmaliitosta.

Vaikka joka viides suomalainen kärsii siitepölyallergioista, ei siedätyshoidoissa käy läheskään kaikki siitä hyötyvät. Lähettävätkö yleislääkärit tarpeeksi usein potilaita erikoislääkärille?

- Siedätyshoitoa annetaan ehkä noin 6 000 potilaalle vuodessa, ja on laskettu, että jopa puoli miljoonaa voisi hyötyä tästä hoidosta eli näiden lukujen valossa yleislääkärit eivät lähetä potilaita tarpeeksi usein erikoislääkärille, arvelee allergialääkäri Kuitunen HYKS:stä.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme