Mainos
Mainos

Sienten syöntiä ei tarvitse rajoittaa

Suomalaiset sienet ovat edelleen radioaktiivisia etenkin niillä alueilla, joilla Tshernobylin ydinvoimalaonnettomuuden laskeumia oli eniten. Metsän antimista saatavat pitoisuudet ovat kuitenkin niin vähäisiä, ettei niiden herkuttelua tarvitse Säteilyturvakeskuksen mukaan rajoittaa.

Suomessakin sienten radioaktiivisuutta on kyselty sen jälkeen, kun Norjassa kutunjuuston valmistus kiellettiin juuston radioaktiivisuuden takia. Vuohet syövät norjalaisia sieniä, jotka ovat edelleen radioaktiivisia.

Sienten radioaktiivisuudet liikkuvat nyt sadoista tuhansiin becquereleihin kiloissa tuorepainoa, kertoo Säteilyturvakeskuksen elintarvikelaboratorion päällikkö Aino Rantavaara.
Pitoisuuksissa on eroja paitsi alueittain myös sienilajeittain. Eniten radioaktiivista cesiumia on rouskuissa, haperoissa, kangastateissa ja kehnäsienissä. Puhtaimpia ovat herkkutatit ja kanttarellit.

-Minkään sienen syönti ei lisää yksilön riskiä, mutta jos kaikesta huolimatta haluaa mahdollisimman puhdasta ruokaa, ryöppäys poistaa pitoisuudet 90-prosenttisesti, sanoo Rantavaara.
Radioaktiivisen cesiumin biologinen kierto jatkuu, eikä se poistu metsäympäristöstä juuri muuten kuin hajoamalla hitaasti.
(STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme