Mainos
Mainos

Siiasta jalostetaan uutta viljelykalaa

Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos on aloittanut siian jalostushankkeen ruokakalan kasvatuksen monipuolistamiseksi.

Vaikka kirjolohi on suomalaisten suosikkikala, on siian kysyntä kaupan kalatiskillä kasvanut merkittävästi. Kaksinkertaisesta hinnasta huolimatta siikaa myytiin viime vuonna jo puoli miljoonaa kiloa. Kysyntää olisi, mutta viljelijöitä on vasta parikymmentä.

Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen Tervon yksikössä jalostetaan nyt kirjolohen ohella myös siikaa. Kalojen kehitystä seurataan perhekunnittain. Valtaosa perhehallin kolmesta sadasta altaasta on edelleen kirjolohien koteja, mutta 70 altaassa uiskentelee siikoja: kolmikuisia siskoja ja veljiä samasta kalaperheestä.

- Siiat kasvatetaan altaissa yhden kasvukauden ajan noin sataan grammaan. Sen jälkeen kaloista valitaan kaikkein suurimmat, jotka yksilömerkitään, mitataan ja laitetaan jatkokasvatukseen, kertoo suunnittelija Ossi Ritola Tervon riista- ja kalatalouden tutkimuslaitokselta.

Kolmen vuoden seurannan jälkeen sukukypsä siika on valmis nuotattavaksi kevään suureen valintakokeeseen. Parhaista valitaan parhaat, jotta voidaan vahvistaa haluttuja ominaisuuksia. Huomioon otetaan myös kaupan ja kuluttajan toivomukset esimerkiksi lihan laadusta.

Kaksi vuotta sitten alkanutta varsinaista jalostustyötä edelsi pitkällinen siian viljelyn opettelu. Siika on kirjolohta huomattavasti vaativampi esimerkiksi veden puhtauden suhteen.

(MTV3)

(Kymmenen uutiset 02.06.2005)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot