Mainos
Mainos

Siimes arvosteli hallitusneuvottelujen avoimuutta

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Suvi-Anne Siimes arvostelee loppusuoralle kallistuneiden hallitusneuvottelujen salamyhkäisyyttä.

- Avoimuus on ollut näiden hallitusneuvottelujen ja niistä ulos tulevien tietojen osalta huomattavassa määrin kortilla huolimatta siitä, että neuvottelujen vetäjä Anneli Jäätteenmäki puhui puheenjohtajavalintansa yhteydessä ja jälkeen siitä, että hänelle tärkeitä asioita ovat avoimuus ja poliittisen kulttuurin uudistaminen, Siimes vertasi Helsingissä tänään.

Hän kyseli, onko Jäätteenmäen mainostamaa valoisampaa vaihtoehtoa esimerkiksi se, että työllisyyden ja talouskasvun tukemisen kannalta tärkeä lisäbudjetti näyttää ainakin lehtitietojen perusteella menevän virkamiesten valmisteltavaksi, vaikka hallitusneuvotteluja on käyty jo liki viikon.

- Toivon, että tuleva pääministeri uskaltaisi ottaa vahvan roolin poliittisen kulttuurin uudistamisessa nimenomaan avoimuuden näkökulmasta, hän viestitti puoluevaltuuston tiedotustilaisuudessa.

Siimes katsoi, että jo tälle vuodelle kaavailluissa mahdollisissa veronkevennyksissä on työllisyyden kannalta järkeä vain, jos kevennykset suunnataan pienituloisille.

- Ja nehän menevät suoraan kuntien kukkarosta. Tulemme tarkasti katsomaan sekä verolinjaa että sitä, miten kunnille mahdolliset veronalennukset kompensoidaan. Selvää on, että yhtä euroa ei voi käyttää kahta kertaa: sen voi käyttää joko veronalennuksiin tai palvelujen vahvistamiseen.

Ojala ilmaisi huolensa

Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Outi Ojala oli huolissaan köyhien ja syrjäytyneiden asemasta, mikäli veronalennukset ennakkotietojen mukaisesti kohdistetaan palkansaajille. Jos heikoimmassa asemassa olevien asiat aiotaan kuitataan ruuan arvonlisäverotusta pienentämisellä, siitä koituu hyötyä myös rikkaimmille.

- Sama koskee lapsilisiä. Jos kaavaillut korotukset toteutetaan, huolehditaanko samalla, että myös toimeentulotukea saavat perheet hyötyvät niistä? Tällä hetkellähän he eivät hyödy, koska lapsilisät otetaan tulona huomioon toimeentulotukea myönnettäessä, Ojala totesi.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme