Mainos
Mainos

Siimes: EU ei vain puolustusta

Vasemmistoliiton puheenjohtajan Suvi-Anne Siimeksen mielestä EU:n tulevaisuus on muutakin kuin puolustuspolitiikkaa. Siimes toteaa jälkiviisaana, että Lipposen kakkoshallituksen olisi pitänyt asennoitua erilailla tulevaisuuskonventin työhön.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Suvi-Anne Siimes toteaaa, että EU:n tulevaisuudessa on muitakin tärkeitä kysymyksiä kuin pelkkä puolustuspolitiikka.

Siimes myöntää MTV:n uutisten Nettivieraana, että Paavo Lipposen kakkoshallituksen lähestymistapa EU:n tulevaisuuskonventin työhön osoittautui jälkikäteen arvioituna täysin virheelliseksi, sillä työnsä lopettanut konventti ei todellakaan ollut mikään keskustelukerho.
- Siksi selkeitä ja lopullisesti muotoiltuja kantoja asioihin olisi pitänyt olla jo vuosi sitten. Ensi lokakuussa ne eivät enää juurikaan hyödytä, hän toteaa.

Siimes kirjoittaa, että Suomessa on toistaiseksi taitettu peistä vain EU:n yhteiseen puolustukseen liittyvistä asioista ja maamme sotilaallisesta liittoutumattomudesta.
- Molemmat ovat olennaisen tärkeitä asioita ja siksi niihin liittyvissä ratkaisuissa tarvitaan paitsi vilkasta kansalaiskeskustelua, myös kansalaisten enemmistön tukea aivan niin kuin pääministeri Vanhanen on todennutkin, hän kirjoittaa.

Siimes kuitenkin muistuttaa, että EU:n perustuslakiluonnoksessa on kysymys monista muistakin kansalaisten kannalta tärkeistä asioista kuin yhteisestä puolustuksesta tai puhemies Lipposen jo useampaan kertaan perään kuuluttamasta EU:n presidentistä.

- Yksi tärkeimmistä on kysymys kauppapolitiikasta. Uusi sopimusluonnos lähtee siitä, että kauppapolitiikka kuuluisi jatkossa EU:n yksinomaisen toimivallan piiriin, Siimes toteaa.
- Konventin tekemä sopimusluonnos tarkoittaa sitä, että terveys- ja koulutuspalveluita eivät enää jatkossa ohjaisikaan ensisijaisesti terveys- ja koulutuspoliittset päämäärät vaan kauppa- ja kilpailupolitiikka. Se ei vastaa Suomen tavoitteita eikä suomalaisten etua.

Siimes toivoo, että pääministeri Matti Vanhanenkin vähitellen huomaa, että EU:n tulevaisuus ei ole pelkkää puolustusta.
- Se on myös kansalaisten päivittäiselle elämälle tärkeistä koulutus- ja terveyspalveluista huolehtimista. Siksi Suomen hallituksen on otettava yhdeksi tulevan HVK:n ykköstavoitteeksi se, että maamme saa päättää terveys- ja koulutuspalveluiden järjestämisestä jatkossakin itse, hän kirjoittaa.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot