Mainos
Mainos

Siimes: Irakin sota vaatisi lisärahaa humanitääriseen apuun

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Suvi-Anne Siimes arvioi, että mahdollinen Irakin sota vaatisi Suomelta lisää määrärahaa humanitääriseen apuun.

-On mahdotonta ennakoida, mitä sota Irakin valloittamiseksi tulisi maksamaan inhimillisenä hätänä. Varmaa on ainakin se, että ne yli kymmenen miljoonaa irakilaissiviiliä, jotka tähän asti ovat eläneet YK:n ruokaa öljystä -ohjelman varassa, putoaisivat taistelujen ajaksi tyhjän päälle, ministeri Siimes arvioi.

Irak tuo arviolta 90 prosenttia ruoastaan ulkomailta. Siimes muistuttaa, että Irakissa vallitsee laajamittainen humanitaarinen kriisi jo ilman sotaakin. Esimerkiksi puhtaan veden jakelun piirissä on vain 60 prosenttia väestöstä.

Suomi seuraa nyt tarkkaan YK-järjestöjen varautumista mahdollisen sodan varalta. -Arvioni on, että Suomi ei kykene vastaamaan YK:n avustusvetoomuksiin riittävällä tavalla, ellei humanitaarisen avun määrärahaan saada lisäystä, totesi Siimes.

Suomen humanitaarinen apu rahoitetaan ulkoministeriön kehitysyhteistyörahoilla.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme