Mainos
Mainos

Siimes: SDP tehnyt hallituksessa kokoomuslaista veropolitiikkaa

Vasemmistoliiton puheenjohtajan Suvi-Anne Siimeksen mielestä hallituksen veropolitiikka on hyvin kokoomuslaista. Siimes muistuttaa, että SDP:n valtiovarainministerit Antti Kalliomäki ja Eero Heinäluoma ovat olleet mukana alentamassa tuloverotusta ja yritysverotusta ennätyksellisen paljon.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Suvi-Anne Siimes arvostelee kovin sanoin sosiaalidemokraattisten valtiovarainministereiden verolinjauksia. Siimeksen mukaan hallituksen veropolitiikka on hyvin kokoomuslaista.

Siimes päättelee tilanteen johtuvan siitä, että meillä eduskuntavaalit käydään sokkona sille, minkälaiseen hallitusyhteistyöhön puolueet ovat vaalien jälkeen valmiita. Hän piti toivottavana, että seuraavien eduskuntavaalien alla eri hallitusvaihtoehdot olisivat aidosti keskustelussa ja äänestäjät tietäisivät, mitkä puolueet ovat halukkaita minkäkin tyyppiseen yhteistyöhön vaalien jälkeen. Varsinaisille vaaliliitoille hän sanoi ei.

- Ongelman täytyy tulla siitä, että meillä on väärä tapa rakentaa koalitioita, jos niin vahvan puolueen kuin SDP:n julkilausuttu veropoliittinen linja ei millään tavalla näy hallituksen veropolitiikassa, missä tällä puolueella on jopa valtiovarainministerin salkku, Siimes päätteli vasemmistoliiton puoluevaltuuston tiedotustilaisuudessa Helsingissä.

- Ainut, jonka vaalilupaukset ovat toteutuneet, on se, joka ei ole hallituksessa. Siinä äänestäjän kuluttajansuoja on lähellä nollaa, hän summasi vuoden 2003 eduskuntavaalien jälkeistä saldoa.

Siimes muistutti puheessaan, että SDP:n valtiovarainministerit Antti Kalliomäki ja nyt Eero Heinäluoma ovat olleet keskeisesti mukana, kun tuloverotusta ja yritysverotusta on tällä vaalikaudella alennettu ennätyksellisen paljon.

- SDP:n voima ei ole hallituksen ainoana vasemmistopuolueena riittänyt oikeiston veroaloitteiden torjumiseen eikä varallisuusveron poistamisen estämiseen.

Punavihreä unelma

Sinänsä Siimes kiitteli SDP:n puheenjohtajan Heinäluoman perjantaista linjanvetoa, jossa tämä muun muassa torjui ajatuksen siirtymisestä niin sanottuun tasaveroon.

- Ainoa miinus on, että SDP:n valtiovarainministeri löysi oman sisäisen "progression rakastajansa" vasta nyt, kun kaikki hallituksen keskeiset veropoliittiset päätökset on jo tehty.

Linjan uskottavuus testataan Siimeksen mukaan SDP:n asennoitumisessa tuleviin hallitusvaihtoehtoihin.

Sekä Siimes että puolueen ensimmäinen varapuheenjohtaja Risto Kalliorinne katsoivat kaihoisasti kohti Norjaa ja sen tuoretta punavihreää hallitusta.

- Norjan esimerkin nojalla meidänkin täytyy jatkaa unelmointia vastaavanlaisesta yhteenliittymisestä, joka sysäisi molemmat suuret porvaripuolueen oppositioon, Kalliorinne kehotti.

Kalliorinteen mukaan tätä tavoitetta tukeville sopisi, että SDP keikkuisi yhä gallupien ykkösenä ja että kokoomus söisi keskustan kannatusta. Näin vuoden 2007 vaaleista ei tulisi edellisvaalien tapaisia selkeitä pääministerivaaleja.

Siimes moitti hallitusta myös lyhytnäköisestä ajattelusta ilmasto- ja energiapoliittisessa selonteossa. Kehitysyhteistyössä hän haastaisi muut puolueet kampanjaan, jossa tavoitteena olisi poistaa kehitysyhteistyörahoituksen lisäämistä hidastanut sivulause "taloudellisen tilanteen niin salliessa".

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme