Mainos
Mainos

Siimes vaatii arvokeskustelua EU-asioista

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Suvi-Anne Siimes vaatii pääministeriä tarttumaan Suomen EU-politiikan ohjaimiin.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja kansanedustaja Suvi-Anne Siimes vaatii, että EU-keskustelussa puhuttaisiin selvemmin arvovalinnoista ja siitä, keiden ehdoilla EU-poliittisia päätöksiä tehdään.

Siimes ilmaisee Turun Sanomien kolumnissa olevansa samaa mieltä tutkija Teija Tiilikaisen kanssa, joka on vaatinut puolueilta selkeämpiä ohjelmia myös EU-asioista. Siimes viittaa eduskunnan puhemiehen Paavo Lipposen asemaan EU-keskustelussa

-Tiilikaisen toive alkaa toteutua vasta sitten, kun uusi pääministeri ja muut valtioneuvoston jäsenet päättävät vallata maamme EU-politiikan johtamisen takaisin sinne, minne se oikeasti kuuluukin eli valtioneuvoston piiriin, Siimes kirjoittaa.

Siimeksen mielestä puhemies saa olla aktiivinen myös EU-asioissa, mutta EU-politiikan vetäjän rooli kuuluu pääministerille eikä puhemiehelle.

-Yhden oikean linjan oraakkelit voitaisiin pudottaa jalustoilta - ja myös puhemiehen korokkeelta maailmaan, jossa vaaleilla ja hallituksen vaihdoksella olisi väliä myös EU-politiikan suhteen, hän kirjoittaa.

Siimes arvioi, että kun puhutaan Suomen kansallisesta edusta, kyse ei ole kaikkien suomalaisten yhteisestä edusta. Hän kysyy, onko Suomen kannanmäärityksen pohjana vain yritysten ja kilpailunvapauden etu, vai näkyykö siinä myös ihmisten ja ympäristön etu.

Siimes uskoo, että kotimainen EU-keskustelu olisi vilkkaampaa ja mielipiteitä mahtuisi mukaan enemmän, jos kansallista etua koskeva puhetapa purettaisiin.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme