Mainos
Mainos

Siimes: Vasemmistoliiton ryhdistäydyttävä

Köyhyyspaketista alkunsa saanut riita repii Vasemmistoliiton rivejä.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Suvi-Anne Siimes kehotti puolueväkeä lopettamaan vanhojen kaivelun ja uhkailun hallituksesta lähtemisellä. Kapinoivia kansanedustajia hän kehotti päättämään, haluavatko he jatkaa ryhmän jäseninä vai eivät.

Siimes sanoi järkyttyneensä, kun hän näki millainen sekasorto ja kiista oli syntynyt puolueen sisällä hänen Aasian-matkansa aikana. Ajatukset hallituksesta lähtemisellä uhkailusta hän tuomitsi jyrkästi.
-Hallituspolitiikkaa toteutetaan yhteistyössä ja neuvottelemalla hallituskumppaneiden kanssa, ei uhkaamalla hallituskumppaneita julkisuudessa. Tällaiseksi uhkaukseksi on katsottava esimerkiksi puheet hallituksesta lähtemisestä, Siimes sanoi.

Korotus tai lähtö


Vaatimus ei saanut vastakaikua. Kansanedustaja Unto Valpas vaati puoluevaltuustoa päättämään, että ellei työmarkkinatukea ja peruspäivärahaa saada budjettiriihessä korotettua kympillä päivässä, on vasemmistoliiton "vedettävä johtopäätökset", eli lähdettävä hallituksesta. Muuten puolue menettää uskottavuutensa vuoden 2003 eduskuntavaalien edellä, Valpas varoitti.

-Vasemmistoliiton ei kannata hirttäytyä Lipposen ja Niinistön politiikkaan, Valpas sanoi. Eroava puoluesihteeri Ralf Sund yritti jo ennalta hillitä puheita hallituksen jättämisestä, mutta ei saanut vastakaikua. Sund tuomitsi "varsinaiseksi pöljyydeksi" ehdotukset, että vasemmistoliiton pitäisi lyödä kiinni ehdottomia tavoitteita.
-Tässä annetaan pyssy vastustajille ja sanotaan, että ampukaa tähän. Eihän tässä ole järjen hiventä, Sund pauhasi.

Valinta nyt kapinallisilla


Siimeksen mielestä uhkailu murentaa puolueen vaikutusvaltaa. Hän kehotti kapinallisia valitsemaan yhteistyön ja "omalla erinomaisuudella pullistelun" välillä. Samaan veneeseen eivät molemmat mahdu.
-Uhkailu hallituksesta lähtemisellä on organisoitu eduskuntaryhmän sisältä, niiden suurisuisten, omaan erinomaisuuteensa ihastuneiden ja yhteisistä ponnistuksista piittaamattomien kansanedustajien toimesta, jotka eivät ole laittaneet rikkaa ristiin puolueen yhteisten tavoitteiden edistämisessä, Siimes tuomitsi.

Siimes totesi jälkeenpäin, että pallo on nyt eduskuntaryhmän kapinallisilla.
-On aika vaikeaa tehdä väkisin yhteistyötä jos ei ole halua. Erottamisesta Siimes ei halunnut puhua, vaan totesi oman kannanottonsa riittävän selkeäksi viestiksi. Neljä vasemmistoliiton kansanedustajaa äänesti köyhyyspaketin välikysymysäänestyksessä hallitusta vastaan. Heistä kolme - Esko-Juhani Tennilä, Mikko Kuoppa ja Veijo Puhjo - erotettiin kahdeksi viikoksi eduskuntaryhmästä. Heistä Kuoppa oli valtuustossa paikalla. Hän ja muut kapinoijat saivat keskustelussa sekä tukea että moitteita.

-Niska ei taivu tuomitsemaan niitä kansanedustajia jotka asettuivat vastustamaan yhden totuuden hallituspolitiikkaa, sanoi Jouko Koivunen Pirkanmaan piiristä. Varsinais-Suomen piiristä tullut Nana Korpelainen taas totesi, että "kepun nuolemista ja peesausta" ei vasemmistoliitossa tarvita.

Monissa puheenvuoroissa vedottiin kaunopuheisesti yhtenäisyyden puolesta. Tamperelainen Minna Sirnö arveli puolueen olevan vielä uhmaiässä, kun riitely ja oman pesän likaaminen houkuttelee enemmän kuin solidaarisuus. Kansanedustaja Anne Huotari syytti kapinallisia välistävetäjiksi, jotka tekevät eduskuntaryhmän muista jäsenistä syyllisiä.

Historian komposti pöllähti silmille


Siimes vaati vanhojen puolueriitojen jättämistä lepäämään. Puolueen äänenkannattaja Kansan Uutiset luonnehti pääkirjoituksessaan keskiviikkona "monumentaaliseksi virheeksi" ottaa vasemmistoliittoon mukaan myös vähemmistökommunistit. Siimes ei hyväksynyt tätä tulkintaa.

-On toki ongelmallista, että kompostoitumaan laitettujen vanhojen ainesosien muuttuminen uudeksi mullaksi on hidasta ja välillä niin huonosti toimivaa, että se tuprauttaa nenäämme epämiellyttäviä tuoksuja, Siimes sanoi. Siitä huolimatta hän uskoi, etteivät puolueen kannattajat halua käydä vanhoja taistoja uudelleen.

(STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme