Mainos
Mainos

Siipikarja pidettävä sisällä perjantaista lähtien

Maa- ja metsätalousministeriön antama määräys tulee voimaan perjantaina, ja se on voimassa ainakin toukokuun loppuun saakka.

Siipikarja on pidettävä sisätiloissa lintujen kevätmuuton ajan. Maa- ja metsätalousministeriön antama määräys tulee voimaan perjantaina, ja se on voimassa ainakin toukokuun loppuun saakka.

Siipikarja on pidettävä sisällä alueilla, jonne lintujen kevätmuuton aikaan kerääntyy runsaasti vesilintuja. Lisäksi vaatimus koskee alueita, joilla siipikarjatiloja on tiheässä.

Riskialueiksi on määritelty Länsi-Suomen ja Ahvenanmaan läänit sekä muutamat kunnat muissa lääneissä. Riskiseutujen ulkopuolella siipikarja on ruokittava joko sisällä tai katoksissa, joihin luonnonvaraiset vesilinnut eivät pääse.

Suomesta ei ole löytynyt lintuinfluenssaa.

Lintuinfluenssa rajoittaisi kevätmetsästystä Ahvenanmaalla

Lintuinfluenssan mahdollinen tulo Ahvenanmaalle rajoittaisi lintujen kevätmetsästystä.

Jos tautitapauksia havaitaan, otetaan maakunnassa käyttöön tuoreen EU-päätöksen mukaiset turvavyöhykkeet. Niistä ulompi on säteeltään kymmenen kilometriä.

Turvavyöhykkeen sisäpuolella rajoitetaan lintujen ja lintutuotteiden kuljettamista. Ahvenanmaan maakuntaeläinlääkäri Michael Gruner arvioi, että suojelualue merkitsisi samalla lintujen kevätmetsästyksen kieltoa. Hän huomauttaa, että halkaisijaltaan 20 kilometrin alue on aika suuri.

-Ahvenanmaalla on maakunnan, eli meidän, asia järjestää suojelualueet. Mutta se ei tarkoita, että luonto merkittäisiin nauhalla, vaan vyöhyke on näkymätön.

Gruner uskoo, että lintuinfluenssan saapuminen Ahvenanmaalle on vain ajan kysymys. Hän pitää hieman yllättävänä sitä, että ihmisille vaarallista virusta löytyi niinkin pohjoisesta kuin Ruotsin Oskarshamnista.

-Me emme ole saaneet ministeriöstä Helsingistä erityisiä toimintaohjeita löydön vuoksi, Gruner kertoo.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme