Mainos
Mainos

Siivous ei kiinnosta suomalaisnuoria

Samaan aikaan kun siivousalan tietotaidosta luodaan kansainvälistä vientituotetta pelätään työvoimapulan pahenevan siivoustyön arjessa.

Siivousala ei houkuttele suomalaisnuoria. Alan vetovoimaa pyritään lisäämään tarjoamalla esimiestehtäviä ja uraa kansainvälisissä asiantuntijatehtävissä. Käytännön töissä turvaudutaan kuitenkin yhä enenevässä määrin ulkomaiseen työvoimaan.

Hotellisiivouksen työnjohdossa toimiva Milla Nelimarkka ei ole järin ihastunut siivousalaan, vaikka toimiikin esimiestehtävissä. 22-vuotiaalle ylioppilaalle pesti on välivaihe matkalla maisterintutkintoon.

- Mä tykkään matkustamisesta, kulttuureista ja kielistä, niin se on lähinnä sitten se, mihinkä haluaa panostaa itse, että se on lähempänä sydäntä kuin tämä siivousala, Nelimarkka kertoo.

Vuosittain puhtaanapitoa ryhtyy opiskelemaan vain satakunta nuorta. Siivoajien sijaan heistä tulee esimiehiä ja yrittäjiä, tulevaisuudessa myös tutkijoita. Alalle on koulutettu jo kaksi tohtoritason osaajaa. Tulevaisuudessa käytännön siivoustyöt tehtäneenkin entistä useammin ulkomaisin voimin.

- Me tiedämme, että lähitulevaisuudessa tilanne on sellainen, niin meidän alalla kuin monella muullakin alalla, me tulemme tarvitsemaan ammattitaitoisia, osaavia tekijöitä, toiminnanjohtaja Roger Bäckroos Suomen Siivoustekninen Liitto ry:stä kertoo.

Samaan aikaan kun käytännön töihin joudutaan etsimään tekijöitä ulkomailta, houkutellaan suomalaisnuoria siivousalan koulutukseen lupaamalla nousujohteista urakehitystä ja kansainvälisiä asiantuntijatehtäviä.

- Voidaan leikkiä ajatuksella, että Suomessa puhtausalan asiantuntijaksi valmistunut ihminen on vaikkapa Kiinassa ruokapalveluntuottajan opastajana kertomassa kuinka hygieniasta täytyy pitää huolta, Bäckroos visioi.

Siivousalan mukaan suomalaisen siivouksen tietotaitoa on viety jo Venäjälle, Viroon ja Englantiin.

(MTV3)

(Kymmenen uutiset 02.02.2006)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme