Mainos
Mainos

Siivous ja aidat avuksi valkoposkihanhien likaamille nurmikoille

Valkoposkihanhien määrä pääkaupunkiseudulla on kasvanut 50 prosentilla viime vuodesta. Tutkijat laskivat valkoposkihanhien määräksi puistonurmikoilla lähes 6 000 yksilöä. Monet kaupunkilaiset ovat jo saaneet tarpeekseen linnun ulosteista.

- Ehkä niitä voisi rajoittaa jonkin verran, koska jos niitä tulee liikaa, paikalliset ihmiset eivät enää pysty ulkoilemaan omalla nurmikollaan, niin se on ikävää, toteaa Arabianrannassa lapsenlastaan ulkoiluttava Ilona Lehto.

- Täällä niitä valkoposkihanhia ainakin riittää. Ei niistä haittaa ole, kun vaan osaa väistellä pommeja, niin kaikki ok, tuumii Arabianrannassa kävelyllä oleva Juha Järvinen.

- En pidä niistä, koska ne tekevät tarpeensa nurmikolle ja poluille. Ulosteet likaavat kengät eikä lapsia voi päästää nurmikolle leikkimään, puuskahtaa Arabianrannan liikuntapuistossa lenkkeilevä Tommy Dahl.

"Aita on helpoin ja tehokas keino"

Tutkija huomauttaa, että ulosteongelma voidaan ratkaista, jos halua on.

- Voitaisiin tehostaa niiden nurmien putsausta. Kaivopuistossa ja Korkeasaaressa puhdistetaan jo käytäviä hanhien jätöksistä. Helsinki ja Espoo voisivat yhdessä miettiä, millaisia laitteita olisi, että pystyttäisiin keräämään ulosteet pois nurmikoilta, ehdottaa vanhempi tutkija Markku Mikkola-Roos Suomen ympäristökeskuksesta.

Yksityisille maanomistajille Mikkola-Roos suosittelee suoja-aidan rakentamista.

- Jos nurmikko rajautuu rantaan, aitaus on ehdottomasti helpoin ja tehokas keino. Puolen metrin korkuinen aita estää poikueen tulon nurmikolle.

Ruotsissa ongelmaa on ratkaistu aidoilla.

- Kotiseudullani Taalainmaalla oli valkoposkiongelma. Vuosi sitten kunta rakensi aidan eikä lintuja ole sen jälkeen näkynyt, kertoo Tommy Dahl.

Valkoposket löysivät Arabianrannan

Järeämmät häätökeinot eivät tule kysymykseen, koska valkoposkihanhea ei ole eu-direktiivissä määritelty riistalajiksi.

- Kanta varmaan kestäisi metsästyksen, mutta koska se ei ole riistalaji, metsästys ei ole mahdollista. Sitä paitsi valtaosa linnuista on asutuksen seassa eikä keskellä kaupunkia voi metsästää, huomauttaa Mikkola-Roos.

Kaksi kolmasosaa Suomen valkoposkihanhista asustaa pääkaupunkiseudulla. Eniten lintujen määrä on kasvanut viime vuodesta Helsingin Arabianrannassa. Siellä lintuja laskettiin lähes 700, melkein yhtä paljon kuin Kaivopuistossa.

Rannikolla valkoposket ovat levittäytyneet jo Raahen korkeudelle asti ja sisämaassa Lahden Vesijärvelle.

Koko Suomen valkoposkihanhikannan kooksi on arvioitu 4 000 paria.


Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot