Mainos

Siivous kunnissa siirtymässä firmoille

Kuntien arvioidaan siirtyvän lähivuosina kiinteistöpalveluissaan yhä enemmän ostopalveluihin. Esimerkiksi siivoojat ja talonmiehet ovat tulevaisuudessa yhä useammin töissä yrityksessä, joka myy kiinteistönhuoltoa kunnalle. Näin arvioivat sekä kunnat että kiinteistöpalvelualan yritykset Kuntaliiton, Kiinteistöpalvelut ry:n ja Palvelutyönantajien kyselytutkimuksessa.

Kunnista neljännes arvioi lisäävänsä kiinteistöpalvelujen ostoa vuoteen 2005 mennessä. Kyselyyn vastanneista yrityksistä peräti neljä viidestä arvioi, että kunnista tulee niiden yhä suurempia asiakkaita. Muutoksen arvioidaan olevan nopeinta siivoojien kohdalla, sillä kunnat ostavat nykyisin melko vähän siivouspalveluita.

Yritykset vastaavat vasta noin kymmenyksestä kuntien siivousta, suurissa kaupungeissa kuitenkin huomattavasti suuremmasta osasta. Kuitenkin kaikista suomalaisista siivoojista jo yli puolet on siivouspalveluyrityksen palveluksessa.

Kunnat pitävät yritysten vahvuutena uusia toimintatapoja, laatujärjestelmiä ja parempia voimavaroja. Sen sijaan kunnat eivät usko, että yritykset kiinnittävät tarpeeksi huomiota asiakkaiden tarpeisiin tai toimintansa ympäristövaikutuksiin. Myös johtamisen taso yrityksissä aiheuttaa kritiikkiä.

Kyselyyn vastanneet kuntien virkamiehet pitivät ostopalvelujen suurimpana esteenä sitä, että palvelujen tuotantotavasta ei ole tehty poliittista linjausta. Monella paikkakunnalla ongelmana on myös se, että yrityksiä on vähän.

Kuntien kiinteistöpalveluiden kustannukset ovat noin 700 miljoonaa euroa vuodessa. Siivoukseen kuluu noin 260 miljoonaa ja muuhun ylläpitoon noin 440 miljoonaa euroa. Kyselyyn vastasi 83 kuntaa, joissa asuu yli puolet suomalaisista.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot