Mainos
Mainos

Sijaiseläinlääkäreistä huutava pula

Kunnaneläinlääkäreiden sijaisuuksiin ei tahdo löytyä hakijoita. Ongelma on vaikein Itä- ja Pohjois-Suomessa. Pula sijaisista vaikeuttaa monin eri tavoin eläinlääkäreiden työskentelyä ja lomia ei pysty pitämään silloin kuin haluaisi.

- Se ahdistaa minua, kun ei pääse lomalle. Nyt kun lapsilla on hiihtolomia, olisin halunnut mielellään olla lomalla, mutta pystyin pitämään vain yhden lomapäivän, harmittelee Eija Lappalainen. Hän huolehtii yksin eläinlääkärin vastaanotosta Pieksämäellä.

Savonlinnassa sijaispulaa lähdettiin korjaamaan perustamalla kuntayhtymään peräti sijaiseläinlääkärin virka.Virka oli perustettu auttamaan vakituisia eläinlääkäreitä, jotta he pystyisivät pitämään päivystysvapaitaan.

Terveysvalvonnan johtaja Marja Heinola Itä-Savon sairaanhoitopiirin kuntayhtymästa kertoo, että virkaa haki vain yksi eläinlääkäri, mutta paikka jäi täyttämättä. Asia tyssäsi hakijan palkkatoivomukseen, joka ylitti niin paljon vakituisten eläinlääkäreiden palkat ja talousarviossa palkkaan varatun rahan, että virkaa ei pystytty täyttämään.

Sijaispulan siivittämänä myös eläinlääkäripuolelle onkin syntynyt keikkafirmoja, jotka myyvät kunnille eläinlääkäreiden palveluja sanelemaansa hintaan. Palkkavaatimukset ovat nousseet tuntuvasti.

- Jos suinkin pärjätään ilman niin ollaan ilman, koska se on niin kallista verrattuna normaaliin virkaeläinlääkäriin. Kahdessa viikonlopussa menee noin kuukauden palkka, terveysvalvonnan johtaja Marja Heinola sanoo.

Vuokrafirman kautta töihin tulevan ei tarvitse tyytyä eläinlääkärin lähtöpalkkaan, joka on 1600 euroa kuukaudessa. Sijaispulaa ohjailee enimmäkseen raha, sillä Suomessa valmistuu kuitenkin vuosittain enemmän eläinlääkäreitä, kuin jää eläkkeelle.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme