Mainos
Mainos

Sikapiikin sairastuttamista aikuisista suurin osa on työelämässä

Suurin osa influenssarokotuksen takia sairastuneista on pystynyt jatkamaan työelämässä.

Toukokuussa tuli ilmi, että sikainfluenssarokote Pandemrix sairastutti myös aikuisia narkolepsiaan. Heistä jo 16 on saanut myönteisen korvauspäätöksen Lääkevahinkovakuutuspoolista. Korvauspäätöksen saaneet ovat kaikki yli 19-vuotiaita.

– Nämä 16 olivat asiakirjojen perusteella selviä tapauksia, sanoo johtaja Asko Nio.

Nio sanoo, että sairastuneiden aikuisten elämänhallinta näyttää olevan parempi kuin sairastuneilla lapsilla ja nuorilla. Moni rokotteesta sairastunut oli ehtinyt saada opintonsa loppuun ja on työelämässä.

– Tässä 20–64-vuotiaiden joukossa ei ole monia työkyvyttömiä, Nio toteaa.

Tässä vaiheessa sairastuneille on myönnetty ennakkokorvauksia sekä pysyvästä että tilapäisestä haitasta. Myöhemmin korvataan sairauskulut kuittien perusteella. Aikuiset voivat saada korvauksia myös ansionmenetyksistä. Korvauksia maksetaan koko elämän ajan.

Potilaiden suojaamisen takia Nio ei halua kertoa korvausten summia.

Aikuisten narkolepsiahakemuksia pooli on saanut jo 40 ja lisää saattaa tulla. Monista käsittelyssä olevista hakemuksista on pyydetty lisäselvityksiä. Yhtään hylkäyspäätöstä ei ole tehty.

(MTV3–STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme