Mainos
Mainos

Sikaruton kummallinen seuraus: Venäläisten eväät takavarikoidaan rajalla

Afrikkalaiseen sikaruttoon on sairastunut sikoja muun muassa Venäjällä Pietarin lähistöllä. Siksi turistin mukanaan kantamat eväät voivat olla tautiriski, sanotaan elintarviketurvallisuusvirasto Evirasta.

Tautiriski on Eviran mukaan kaikissa muissa Venäjältä tuoduissa sianlihatuotteissa paitsi täyssäilykkeissä. Lihaa tai sitä sisältäviä elintarvikkeita sekä maitotuotteita ei saa tuoda Venäjältä tällä hetkellä lainkaan Suomeen.

– Jos sianlihatuotteita löytyy, ne kerätään pois, mutta tullihan ei pysty kaikkea tarkastamaan, kertoo Eviran eläintautivirologian tutkimusyksikön johtaja Liisa Kaartinen.

Suomessa on tällä hetkellä paljon venäläisturisteja. Kaartisen mukaan tulleja on ohjeistettu muun muassa venäläisten eväistä.

Nuijamaan raja-asemalta kerrotaan, että tarkastukset tehdään muun valvonnan yhteydessä.

– Periaatteessa sämpylätkin pitäisi tutkia, mutta ihmisillä on harvoin sellaisia elintarvikkeita mukanaan. Yleensä ne ovat pakattuja makkaroita ja muita lihatuotteita, kertoo tulliylitarkastaja Petri Kukkonen.

Ruokajäte roskikseen

Afrikkalaisen sikaruton leviäminen huolestuttaa Suomessa. Evira muistuttaa, että sikayrittäjien on nyt syytä huolehtia varotoimenpiteistä.

– Sellaisten turistien ei pidä pyrkiä, eikä heitä pidä päästää sikatiloille sikoja katsomaan. Jos tulee alueelta, jonka tautitilannetta ei tiedetä, on tärkeää noudattaa 48 tunnin karanteenisääntöä, Kaartinen sanoo.

Evira huomauttaa, että etenkin ulkomaalaisia työntekijöitä kannattaa muistuttaa varotoimenpiteistä.

– Heitä kannattaa muistuttaa ruokajätteen syöttökiellosta suomalaisissa sikaloissa.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme