Mainos
Mainos

Sikiöiden alkoholivauriot uhkaavat lisääntyä

Alkoholin aiheuttamat sikiövauriot ovat vaarassa lisääntyä.

Kelan tutkimusprofessorin Ilona Autti-Rämön mukaan yhtenä syynä tähän on nuorten naisten yleistynyt humalahakuinen juominen. Alkoholista tulee arkipäiväistä, eikä juomista pidetä riskinä myöskään raskauden aikana.

- Alkoholin käytölle raskauden aikana ei ole turvallista rajaa, Autti-Rämö muistuttaa.

Suomessa syntyy vuosittain arviolta 600 lasta, joilla on jonkinasteinen alkoholin aiheuttama vaurio. Luku ei sisällä alkoholista johtuvia epämuodostumia, jotka ovat aiheutuneet humalahakuisesta juomisesta ajankohtana, jolloin äiti ei ole vielä tiennyt olevansa raskaana.

Autti-Rämön mukaan pahimmat vauriot ovat FAS-lapsilla, joiden äidit ovat juoneet rankasti raskausaikanaan. He ovat kuitenkin vain jäävuoren huippu. Suurin osa alkoholin aiheuttamista vaurioista on tätä lievempiä ja tulee ilmi vasta kouluiässä esimerkiksi oppimis- ja keskittymisvaikeuksina. Ne voi olla vaikea tunnistaa äidin raskauden aikaisen alkoholinkäytön aiheuttamiksi.

(MTV3 - STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme