Mainos
Mainos

Sikiöseulontamenetelmät vaihtelevat suuresti kunnittain

Yhtenäisten käytäntöjen puuttuminen on perusterveydenhuollolle ongelma, joka on johtanut epätasa-arvoon ja todennäköisesti myös seulonnan laadun vaihtelevuuteen.

Sikiön rakenne- ja kromosomipoikkeavuuksien seulontamenetelmät vaihtelevat huomattavasti kunnittain. Käytännöt vaihtelevat usein jopa saman sairaanhoitopiirin sisällä. Tulokset ilmenevät Stakesin tuoreesta raportista.

Eroja on muun muassa siinä, missä tutkimus tehdään ja kuka sen tekee. Mahdollisuus tunnistaa esimerkiksi rakennepoikkeavuuksia ultraäänitutkimuksella vaihtelee laitteiston, tutkijan kokemuksen, seulonta-ajankohdan ja epämuodostuman vaikeusasteen mukaan.

Perusterveydenhuollossa yhtenäisten suositusten puuttuminen on koettu ongelmaksi. Erot kuntien välillä ovat raportin mukaan johtaneet epätasa-arvoon ja todennäköisesti myös seulonnan laadun vaihtelevuuteen.

Tilannetta voitaisiin parantaa esimerkiksi sopimalla kansallisesti yhtenäisestä seulontakäytännöstä.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot