Mainos
Mainos

Sikoja rahdataan teuraaksi Venäjälle

Pohjalaiset farmarit ryhtyvät viemään eläviä teurassikoja Venäjälle. Syynä on lihan alhainen tuottajahinta kotimaassa.

Venäjällä siasta maksetaan huomattavasti parempaa hintaa, selvittää Finnish Meat -yrityksen toimitusjohtaja Mikael Jansson. Yrityksen on perustanut viisi pohjalaista sikatilaa. Eläimet on määrä kuljettaa teurastettaviksi joko Viipuriin tai Pietariin.

Janssonin mukaan vientihanke on herättänyt suurta kiinnostusta sikatiloilla eri puolilla Suomea.

- Puhelimet pärisevät koko ajan. Tähän mennessä sopimuksia on tehty arviolta 40 sikatilan kanssa.

Jos kaikki menee suunnitelmien mukaan, ensimmäisten kuljetusten on määrä lähteä kohti Venäjää noin kuukauden päästä. Tulevaisuudessa itänaapuriin on tarkoitus rahdata rajan yli 1600-1900 sikaa viikossa.

Suomen sikayrittäjien puheenjohtaja Mauno Rahkola Kalajoelta puoltaa vientiä.

- Tässä hintatilanteessa vienti ehdottomasti kannattaa. Suomessa sianlihasta maksetaan tuottajalle Euroopan kehnointa hintaa, hän muistuttaa.

Vientihankkeen puuhamiehet eivät pidä etäisyyttä ongelmana: matka ei ole sen kummempi kuin ajaisi Pohjanmaalta Etelä-Suomeen. Janssonin mukaan kuljetusten kesto Viipuriin tai Pietariin ei ylitä EU:n sallimaa 12 tunnin ylärajaa.

Rajalla eläinkuljetukset pääsevät ajamaan rekkajonojen ohi. Tullimuodollisuuksista selviää reilussa tunnissa, Jansson uskoo.

Kuljetusten venyminen arveluttaa

Eläinsuojeluyhdistysten liitto tuomitsee elävien sikojen teuraskuljetukset ulkomaille.

Järjestön mielestä eläimet pitäisi teurastaa mahdollisimman lähellä kasvupaikkaa, jotta ne välttyisivät pitkiltä ja stressaavilta kuljetusmatkoilta.

Toiminnanjohtaja Helinä Ylisirniö ei usko, että kuljetukset varmuudella kyetään hoitamaan EU:n sallimissa aikarajoissa. Tullimuodollisuudet vievät aikaa, ja teurasmatkat voivat venyä suunniteltua pidemmiksi.

Suomi on ollut vuosia ainoita Euroopan maita, josta ei ole kuljetettu hevosia lukuun ottamatta eläviä teuraseläimiä ulkomaille.

Hevostenkin vienti teuraaksi maan rajojen yli on ollut pienimuotoista, ja se on hiljentynyt edelleen. Yhtenä syynä lienevät olleet televisiossa nähdyt kohudokumentit hevosten teuraskuljetuksista.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme