Mainos
Mainos

Silmäkin voi tuntea haamukipua

Kuivasilmäisyysoireet ovat yleisiä taittovirheen korjausleikkauksen jälkeen, mutta kuivasilmäisyyden tiliin luetusta oireilusta osa saattaa ollakin sarveiskalvon haamukipua. Pahimmillaan, mutta onneksi harvoin, kipu voi äityä niinkin hankalaksi, että on turvauduttava kivunhoitoon erikoistuneen lääkärin apuun, sanoo lääketieteen lisensiaatti Ilpo Tuisku Helsingin yliopistollisesta keskussairaalasta.

Tuisku selvitti väitöstutkimuksessaan sarveiskalvohermojen toimintaa ja rakennetta leikkauksen jälkeen.

- Jopa viisi vuotta Lasik-leikkauksen jälkeen yli puolet potilaista valitti kuivia silmiä, vaikka tavanomaiset kuivasilmäisyystestien tulokset olivat jo normaalit, sanoo Tuisku. Hän pitää yllättävänä, ettei myöskään sarveiskalvon tuntomittauksissa ollut eroa verrokkeihin.

Tuisku pitääkin todennäköisenä, että osa potilaiden ilmoittamista kuivasilmäisyysoireista ei johdukaan silmänpinnan kuivuudesta, vaan epänormaalisti uusiutuneista ja toimivista tuntohermoista.

- Vaikeimmissa tapauksissa voidaan puhua sarveiskalvon neuropaattisesta kroonisesta kivusta tai haamukivusta, Tuisku sanoo.

Tulokset pikkuhiljaa parantuneet

Ongelmista huolimatta suurin osa potilaista on Tuiskun mukaan tyytyväisiä leikkaukseen, ja valitsisi sen uudelleen.

- Potilaita varoitetaan ennen leikkausta kuivasilmäisyysoireista ja siitä, että tippoja on silmiin tiputettava ainakin puolen vuoden ajan. Hyvin rajut invalidisoivat kivut ovat kuitenkin niin harvinaisia, että niistä tuskin edes ennalta varoitellaan, arvelee Tuisku.

Leikkausten tulokset ovat viime vuosina parantuneet. Se johtuu Tuiskun mukaan paljolti siitäkin, että nykyisin vältetään liian isojen virheiden korjauksia. Nyt vaikeimmissa tapauksissa valitaan muita keinoja, kuten silmän sisäinen piilolinssi tai kaihileikkaus.

- Ongelmat eivät ole ehkä lisääntyneet samaa vauhtia kuin leikkaukset tai sitten lääkärit ovat tulleet vastuullisemmiksi ja korjaavat itse aiheuttamansa ongelmat. Aiemmin muualla tehtyjen leikkausten komplikaatioiden korjaaminen jäi usein julkisen puolen niskoille, sanoo Tuisku.

Yksityisillä yhä suuremmat markkinat

Viime vuosina laserleikkaukset ovat siirtyneet entistä enemmän yksityisille, kun hoitotakuun jälkeen julkisen puolen linjauksia tiukennettiin vielä entisestään.

Hyks on ainoa julkisen puolen sairaala, jossa on tarvittava laitteisto. Sen sijaan yksityispuolella markkinat ovat jatkuvasti kasvaneet. Yksinomaan pääkaupunkiseudulla on ainakin 4-5 kallista laserlaitetta, sanoo Tuisku.

Viroon ihmiset menevät ehkä halvempien hintojen vuoksi. Suomessa yhden silmän leikkaus maksanee tällä haavaa 1200 - 1600 euroa, arvelee Tuisku.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme