Mainos
Mainos

Silmävammoja ennätyksellisen vähän pääkaupunkiseudulla

Silmävammoja on Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin mukaan sattunut vuodenvaihteessa harvinaisen vähän.

Ylilääkäri Tero Kivelän mukaan uudenvuodenpäivään klo 12:een mennessä oli hoidettu kaksi ilotulitevammapotilasta ja hoitoon odotettiin kolmatta vammautunutta. Määrä on pienin viiteentoista vuoteen. Edellisinä vuosina ilotulitevammojen määrä on vaihdellut 6–12 vamman välillä lukuuottamatta ennätysvuotta 2003, jolloin puoleenpäivään mennessä oli hoidettu neljä vammaa.

Kivelä uskoo, että kehitys voi olla samanlainen myös muualla kuin pääkaupunkiseudulla.

- Itse uskon, että näin on. Viime vuonna jo pääkaupunkiseudun vammojen määrä väheni parista edellisestä vuodesta ja silloin tässä vaiheessa ennustettiin, että koko maan vammojen määrä olisi viime vuonna saattanut jäädä 25:een, mutta niitä oli kuitenkin yli 40. Optimismiin on tänä vuonna kuitenkin enemmän aihetta, Kivelä sanoo.

Molemmat vamman saaneet itse ilotulittajia

Jo hoidetuista silmävammoista toinen oli pääkaupunkiseudulta ja toinen Itä-Uudeltamaalta.

- Molemmat vamman saaneet olivat itse ilotulittajia, mutta laissa määrättyjä turvasäännöksiä ei valitettavasti ollut noudatettu, kertoo Kivelä.

Toinen vamman saaneista oli 14-vuotias poika, joka sai silmäruhjeen pikkuveljensä ampumasta, väärään suuntaan lentäneestä "Isokatti" -miniraketista. He tulittivat ilman suojalaseja vanhempiensa hankkimilla ilotulitteilla. Tulitteita ei kuitenkaan saa luovuttaa alle 18-vuotiaille eikä ampua ilman suojalaseja.

23-vuotias mies sai puolestaan vaikean räjähdys- ja palovamman kasvoihinsa 49 tulitetta peräkkäin ampuvasta "Bling Bling" -padasta. Onnettomuus sattui sytyttämishetkellä.

- Suojalasien sijaan sytytettäessä oli käytetty aurinkolaseja, jotka rikkoutuivat eivätkä suojanneet silmiä vammautumiselta. Hänet leikattiin heti uuden vuoden päivänä, kertoo Kivelä.

Toisessa raketissa todennäköisesti vikaa

Entä olivatko raketit näissä tapauksissa viallisia?

- Nuorella miehellä vamman aiheuttanut pikkuraketti kuuluu sellaiseen tuoteryhmään, jonka raketit lähtökohtaisesti saattavat lentää epämääräiseen suuntaan. Ssiinä ei voi sanoa, että kyse olisi ollut todennäköisesti varsinaisesti viallisesta tuotteesta.

Kivelän mukaan jälkimmäisessä tapauksessa kyse oli viallisesta tuotteesta.

- Koeammunnoissa ei koskaan pystytä seulomaan kaikkia satunnaisia viallisia kappaleita, joten siksi suojalasien käyttö on niin tärkeää.

Ylilääkäri: Oikeita päätöksiä ilotulitekaupassa

Pääkaupunkiseudun osuus koko Suomen ilotulitteiden aiheuttamista silmävammoista on Silmälääkäriyhdistyksen vuosittaisen selvityksen mukaan ollut noin neljäsosa. Vammojen määrä voinee siis jäädä viime vuoden 45:tä vammaa selvästi pienemmäksi.

- Tämä on osoitus siitä, että on tehty oikeita päätöksiä ilotulitekaupan ja käyttöohjeiden osalta. Silmälääkäriyhdistys on 10 vuoden aikana koko maan kattavalla kyselyllä saanut aika hyvin selville arvaattamomimmat ja eniten vammoja aihettavat tulitteet. Nämä kiellettiin vuosi sitten, se näkyy näissä tilastoissa, Kivelä selvittää.

(MTV3)

Katso Anne Forssénin juttu:

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme